2019. március 1., 15:51

A Fülöp-szigetek beperli a Sanofi hat vezetőjét a dengue-láz elleni védőoltás ügyében

Pert indítanak a Sanofi-Pasteur hat vezetője ellen a Fülöp-szigeteken azoknak a gyermeknek a halála ügyében, akik kaptak a francia gyógyszergyártó konszern gyártotta Dengvaxia nevű, dengue-láz elleni védőoltásából - jelentette be pénteken a manilai kormány.

szunyogok-dengue-laz.jpeg
Fotó: archívum

A Sanofi pénteken határozott egyet nem értését fejezte ki a munkatársai ellen indított eljárással.

Az ügy 2017 végén robbant ki, egy állami védőoltás-kampány után, amely során 837 ezer iskolás részesült a védőoltásból. A Sanofi úgy mutatta be a Dengvaxiát, a szúnyogok által terjesztett dengue-láz elleni védőoltást, mint jelentős áttörést a betegség elleni harcban. A kórnak a Fülöp-szigeteken évente több száz halálos áldozata van, közöttük főként gyermekek.

2017 végén azonban pánik tört ki, amikor a konzorcium bejelentette, hogy a védőoltás súlyosbíthatja a tüneteket azoknál, akik valaha már megfertőződtek a vírussal.

Manila felfüggesztette az oltási kampányt, míg rémült szülők százezrei aggódtak amiatt, hogy vajon a gyermekük veszélyben van-e.
A Fülöp-szigeteki hatóságok bejelentették, hogy tucatnyi gyermek halt meg, miután kapott védőoltást. A Sanofi mindig is kétségbe vonta, hogy az oltóanyagának köze lenne a halálesetekhez.

Az igazságügyi tárca pénteken jelentette be, hogy alapos indokok vannak a Sanofi vezetőinek felelősségre vonására "halált okozó súlyos hanyagság" miatt, és a bírósághoz fordulnak.

A minisztérium közölte, hogy az eljárás tíz gyermek halálának ügyében folytatott nyomozáson alapszik, és további panaszok kivizsgálása jelenleg is folyik. "A Sanofi-Pasteur igazgatótanácsának tagjai aktívan részt vettek a termék népszerűsítésében, annak ellenére, hogy tudatában voltak a védőoltás veszélyeinek" - jelentette ki Markk Perete, a tárca szóvivője.

"A továbbiakban, amikor bekövetkeztek a halálesetek és más súlyos egészségügyi vészhelyzetek álltak elő, nem nyújtottak segítséget az áldozatoknak és a családtagjaiknak" - tette hozzá. "Ez hanyagságból történt törvénysértés".

A minisztérium szerint ez akár hatévi börtönnel is büntethető.

"Határozottan nem értünk egyet a Sanofi és egyes alkalmazottai ellen felhozott állításokkal, és erőteljesen védekezni fogunk" - áll a gyógyszergyár nyilatkozatában. Hozzátette: tekintettel a folyamatban lévő eljárásra, "ebben a stádiumban nem kívánja az ügyet részletesebben kommentálni".

A Sanofi decemberben jelentette be, hogy a Dengvaxia európai árusítását is engedélyezték a már korábban fertőzöttek számára is.
2015 vége óta a Dengvaxiát a potenciálisan halálos, magas lázzal, fejfájással, az ízületi-, izom- és csontfájdalmakkal járó fertőző betegség sújtotta több latin-amerikai és ázsiai országban forgalmazzák. Az Egyesült Államokban jelenleg folyik a forgalmazás engedélyeztetési eljárása.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.