2019. október 22., 16:53

A bukott osztrák politikus felesége beül a parlamentbe

Philippa Strache, Heinz-Christian Strache szabadságpárti volt alkancellár felesége átveszi parlamenti mandátumát, de nem az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakciójának soraiban fog ülni, hanem független képviselő lesz - közölte az oe24.at osztrák hírportál kedden.

strachene-fpo.jpg
Fotó: Münchner Merkur

"Elfogadom a mandátumot" - idézte az oe24.at Philippa Strachét. Mint mondta, képviselői feladatait a lehető legnagyobb erőfeszítéssel és lelkiismeretesen akarja ellátni. A politikusnő hangsúlyozta: döntését szabad akaratából és befolyásmentesen hozta meg. A személyét illető rágalmak és találgatások, amelyekben az "egykori pártbéli barátai" is érintettek, "sértőek, bántóak és egyszerűen megvetendőek" - fűzte hozzá.

"Az utóbbi hónapokban sok szó esett a szövetségi alkotmány szépségéről, ami szabad polgárok szabad mandátumáról is rendelkezik. Ezért számomra nagy megtiszteltetés, hogy követhetem alkotmányunk megszövegezését és politikai erőfeszítésemet a szabad polgárok szolgálatába állíthatom”

- hangoztatta.

Philippa Strache az FPÖ bécsi listájának harmadik helyén szerzett mandátumot, de a szabadságpártiak nem akarták felvenni frakciójukba.

Az FPÖ így 31 helyett már csak 30 képviselővel fog rendelkezni a 183 tagú Nemzeti Tanácsban (Nationalrat).

Az Osztrák Szabadságpárt az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy az FPÖ tudomásul vette Philippa Strache döntését. "Számítottunk erre" - olvasható a közleményben.

Az egyelőre nem világos, hogy a párt mit tervez Philippa Strache ügyében. Lehetőségként felmerült a politikusnő párttagságának felfüggesztése, akárcsak kizárása az FPÖ-ből.
Férje, Heinz-Christian Strache párttagságát október 1-jén függesztette fel az FPÖ.

Heinz-Christian Strache - 14 éves elnökség után - májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Az Osztrák Szabadságpárt harmadik helyen végzett a voksoláson, de jelentősen, csaknem 10 százalékponttal gyengült a 2017-es választásokhoz képest.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!