2019. november 8., 11:25

A bolgár elnök megvétózta az új főügyész megválasztását

Rumen Radev bolgár elnök vétót emelt az újonnan megválasztott főügyész, Ivan Gesev személye ellen, aki az egyetlen jelölt volt a tisztségre.

bolgar-foogyeszjelolt-kontra-allamfo.jpg
Fotó: Emerging Europe

"Csökkenti a leendő főügyész presztízsét és a legitimitását, hogy mindössze egyetlen jelölt indult a tisztségért" - jelentette ki az elnök.

Radev kifogásolta, hogy a kormány nem élt ajánlási jogával, és nem állított alternatív jelöltet Gesevvel szemben.

"Megvétózom Gesev főügyészi jelölését", amelyről október 24-én döntöttek - mondta egy csütörtöki beszédében.

Ezt követően a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács dönt arról, hogy Radev vétója ellenére ragaszkodik-e Gesev személyéhez. Ebben az esetben az államfőnek kötelessége kinevezni őt főügyésszé, ha nem akar az alkotmánybírósághoz fordulni az ügyben.

A főügyész mandátuma hét évre szól. Bulgáriában a tisztség viselője nagy befolyással bír: ő felügyeli az ügyészeket, és ő dönti el, hogy egy ügyben indítsanak-e nyomozást.

Gesev kinevezését az ügyvédek legfelsőbb tanácsa és emberi jogi szervezetek is bírálták. A jelenleg helyettes főügyészként tevékenykedő jogász kinevezése ellen többen tüntettek az elmúlt hónapokban Szófiában. Bírálói szerint Gesev a bolgár oligarchia kiszolgálója.

Jelenleg egyetlen törvény sem teszi lehetővé a főügyész felelősségre vonását Bulgáriában, amit nemzetközi szervezetek és az Európai Unió illetékes szervei is kifogásoltak. A szófiai kormány a bírálatokra válaszul felvetett egy módosítási javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy büntetőjogi eljárást indítsanak a vádhatóság vezetője ellen. A Velencei Bizottság egy küldöttsége jelenleg Szófiában vizsgálódik az ügyben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.