Nagyszombat: nem vett részt mintegy 70 hívő a vasárnapi szentmisén

hirek.sk 2012. július 08., 16:50
NAGYSZOMBAT. Körülbelül hetven hívő a vasárnap déli szentmise idején a Keresztelő Szent János-székesegyház előtt ácsorgott Nagyszombatban tiltakozását fejezve ki, amiért Róbert Bezák volt nagyszombati érseket magyarázat nélkül leváltották a hivatalából. A hívek többsége viszont részt vett a szentmisén.

Rastislav Hargaš nagyszombati evangélikus plébános is kifejezte véleményét a székesegyház előtt. „Nem állítom, hogy a templomokban minden kóser” – mondta hozzáfűzve: az érsek leváltása elleni tiltakozások nem valaki ellen irányulnak, hanem valakiért. A templom előtt összegyűlt tiltakozók azt sérelmezték, hogy a volt érsek leváltásának valós okait elhallgatják előttük. A jelenlevők közül többen azt mondták, vidéki templomokban részt vettek a szentmisén.

A korábbi nagyszombati tiltakozások szervezői nem terveznek újabb megmozdulásokat, mert nem akarják nehezíteni a leváltott érsek helyzetét. A mai tiltakozás egy internetes közösségi portál révén szerveződött.

A Die Presse osztrák napilap azt írja, hogy Szlovákiában "a polgárok elkeseredetten tiltakoznak a Vatikán döntése ellen, magyarázatot követelnek.” Ilyen még nem történt a katolikus Szlovákiában. Még az előző rendszerben is  nagyobb szava volt a helyi papnak, mint a prágai kommunisták diktátumának - jegyzi meg a lap rámutatva: a leváltott érsek nem félt nyilvánosan rámutatni elődje, Ján Sokol és más lelkészek Állambiztonsági Szolgálattal (ŠtB) való együttműködésére. Leváltása úgy zajlott, mint régen: magyarázat nélkül - közli a Die Presse.

0 HOZZÁSZÓLÁS