Mozgalmas évet zárt a cserkészszövetség

hirek.sk 2018. február 05., 18:47
NAGYMEGYER. Február első hétvégéjén tartotta Értékelő Közgyűlését a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, amelyet a szervezet ismét cserkészvezetői konferenciával kötött össze. A 2017-es évről szóló beszámolókat közel 100 cserkészvezető hallgatta a nagymegyeri városi művelődési központban.

2017 az átlagosnál mozgalmasabb év volt a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség számára. A folyamatos kiscsoportos nevelőmunka és a már hagyományos országos cserkészrendezvények mellett idén nyáron megszervezték a közel 700 fős Szövetségi Nagytábort, valamint újragondolták az eddig 1100 példányban megjelenő Cserkész című újságot is. Emellett számos tartalmas kiadvány született a szervezet önkénteseinek segítségével, és olyan társadalmi események mellett is kiálltak, mint az Esterházy János Emlékév.

A közgyűlés résztvevői meghallgatták a szervezet vezető pozícióit betöltő személyek beszámolóit. Az SZMCS elnöke, Gál Erik a folyamatos és kitartó munkát emelte ki, amelyet a cserkészvezetők hétről hétre, bármiféle fizetség nélkül végeznek az ifjúság neveléséért. Csémi Szilárd ügyvezető elnök egyebek mellett a szervezet adminisztrációs tevékenységéről, ingatlanjainak állapotáról beszélt, valamint beszámolt a partnerszervezetekkel való együttműködésekről is. Csémi Szilárd tíz éve dolgozik a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökeként, odaadó munkájáért a szervezet a legmagasabb kitüntetéssel, a Csodaszarvas éremmel jutalmazta őt.

Szpisák Ádám mozgalmi vezető hangsúlyozta, hogy 2018-ban még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a cserkészcsapatok nevelőmunkájának támogatására, Grünfeld Natália toborzási vezető pedig örömmel számolt be két cserkészcsapat újjáalakulásáról. Juhász Gergely, a 2017-es Nagytábor vezetője és Bozsaky Tamás, a tábor pénzügyeiért felelős cserkészvezető részletesen bemutatta a Nagytábor előkészületét és lebonyolítását adminisztratív, logisztikai és pénzügyi szempontból. A résztvevők a továbbiakban meghallgatták a nevelési vezető, a lelki vezető, a külügyi vezető és a kommunikációs vezető értékelését is, majd megvitatták és elfogadták a 2017-es költségvetés beszámolóját, valamint a 2018-as költségvetési tervet.

A nap egyik legizgalmasabb programpontja a megújuló Cserkész újság próbaszámának bemutatása volt. Péter Dominika főszerkesztő irányításával az újság szerkesztősége 8-8 oldalon mutatta be az egyes korosztályoknak szánt lapok tartalmát, külalakját, amelyet minden cserkészvezető elismerően forgatott. „Folyamatban van az újság árának meghatározása, a nyomtatási és terjesztési kérdések megvitatása, és ha minden jól megy, márciusban meg tud jelenni az első kiscserkészeknek szánt lap. Bízunk benne, hogy mindenki tetszését elnyeri majd az újság, és annak ellenére, hogy cserkészeknek szól, nem cserkészek is szívesen lapozzák majd ” – mondta Péter Dominika.

„Elsősorban nevelési módszerünket szeretnénk vele támogatni, de a tartalom, úgy gondoljuk, azokat a szlovákiai magyar gyerekeket, fiatalokat is képes megszólítani, akik nem tagjai cserkészszövetségünknek. Megújult cserkészújságunkkal pedig még inkább lehetőséget adunk minden magyar gyermeknek találkozni, megismerkedni a cserkészettel. Hisszük, hogy a jövőnk a növekedésben van, ezért is kiemelten fontos számunkra, hogy minél több fiatal megtapasztalhassa a cserkészet adta élményt” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

A délutáni cserkészvezetői konferencián a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma közös segédtisztképző-táborának vezetőjét látták vendégül a cserkészek, Szórád Gábor részletesen bemutatta nekik a többi magyar cserkészszövetséggel közös képzés tartalmát. Ezt követően az SZMCS nevelési munkacsoportja a cserkészszövetség nevelési módszertanával kapcsolatban szervezett kiscsoportos foglalkozást a cserkészek, csapatvezetők számára. A résztvevők a külhoni családok éve kapcsán több más művel együtt megtekinthették a 400 éve született Bartolomé Esteban Murillo Madonna gyermekével című művét, valamint cserkésztestvérük, Ág Tibor népzenegyűjtő, karnagy emlékszobáját is.

A közgyűlést követően vasárnap a vezetőképző táborok képzésvezetői számára elsősegélynyújtó tanfolyamot szervezett az SZMCS egészségügyi munkacsoportja annak érdekében, hogy a táborozó gyerekek és fiatalok még nagyobb biztonságban legyenek. A képzésnek a Fészek Ifjúsági Központ adott helyet.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS