Missziós film készül Márton Áron püspökről

hirek.sk 2014. szeptember 15., 15:37
GYULAFEHÉRVÁR. Márton Áron római katolikus püspök halálának harmincnegyedik évfordulóján, szeptember 29-én folytatódnak az egyházi és közösségi vezetőről szóló nagyjátékfilm előkészületei - tájékoztat a Romkat.ro.
A Mustármag Közösség tavaly decemberben adott hírt először arról, hogy nagyjátékfilm készül Márton Áron püspökről. Szent Mihály napján, a Gyulafehérvári Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, 34 évvel ezelőtt halt meg Márton Áron püspök, aki a 20. század egyik legjelentősebb erdélyi személyisége volt. Már fiatalon harcmezőre vitték, és fegyvert adtak a kezébe, a második világháborút azonban már pásztorbottal a kezében küzdötte végig.
 
Minden hátrányos helyzetbe került emberért harcolt, ezért nemzeti és felekezeti határok fölé emelkedett. Minden döntése, mondata – legyen az pedagógiai, közéleti vagy hitbéli – ma is helytálló és utat mutat nekünk. Nem hiába nevezték Erdély csillagának. Az erdélyi katolikus közösség a boldog emlékezetű püspök nevével fémjelzett misszióját is elindítja, amely sajátos módon az életéről készülő filmhez kapcsolódik. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a hívők magukénak érezzék a filmet, részt vegyenek a készítésében, támogassák a projektet.

„Márton Áron életével hitelesített tanítása ma is korszerű, ma is élni tanít. Mögéje ma is fel lehet sorakozni, de még inkább köréje lehet gyűlni. A filmkészítés bonyolult, de ugyanakkor szép élményeket felkínáló közösségi erőpróba. Összefogást, szervezettséget, hitet és áldozatot kíván. Jó lenne egy ilyen komoly vállalkozást együtt felvállalni, egy ilyen játékfilmet együtt játszani. Hisszük, hogy a róla készülő film segítségével átörökíthetjük mindazt az értéket, ami Erdély legkritikusabb korszakában az embereket éltette” – áll a Mustármag Közösség felhívásában.

Első lépésként szeptember 29-étől egy hónapon át beszélgetéseket, találkozókat fognak szervezni, hogy Márton Áron hitvallását, életének mozzanatait minél többen, minél jobban megismerjék.
0 HOZZÁSZÓLÁS