Mississippi állam végre ratifikálta a rabszolgaság eltörlését

hirek.sk 2013. február 19., 12:58
JACKSON. Mississippi állam formailag csak idén februárban ratifikálta az amerikai alkotmánynak a rabszolgaság eltörléséről rendelkező kiegészítését, amelyet még 1865-ben fogadtak el - közölte hétfőn internetes kiadásában a Fox News televízió.
Mississippi más olyan államokhoz - így New Jerseyhez és Kentuckyhoz - hasonlóan, amelyek nem értettek egyet a kiegészítéssel, csak jóval később erősítették azt meg. Mississippi esetében ez gyakorlatilag 1995-ben történt meg, ám az eljárás közben egy formalitás mégis elmaradt.

Elsőként a Jacksonban kiadott The Clarion-Ledger napilap írta meg, hogy Ranjan Batra, a Mississippi Egyetem Egészségügyi Központjának professzora Steven Spielberg Lincoln című filmjének megtekintése közben döbbent rá arra, hogy az állam 1995-ben a helyi jóváhagyásról nem értesítette annak rendje-módja szerint az Egyesült Államok Nemzeti Levéltárát, ahol az alkotmányos iratokat őrzik.

Batra egy kollégája felhívta Mississippi államtitkárát (az államapparátus technikai működtetéséért felelős hivatalnokot) és figyelmeztette a mulasztásra. Az igazoló okmányok megkésett pótlását a Nemzeti Levéltár 2013. február 6-i dátummal igazolta vissza, rámutatva, hogy "ezzel az aktussal Mississippi állam ratifikálta az Egyesült Államok alkotmányának 13. kiegészítését."

A vonatkozó alkotmány-kiegészítés értelmében "az Egyesült Államokban vagy annak fennhatósága alá eső területen sem rabszolgaság, sem kényszerű szolgaság nem fordulhat elő, kivéve a bűncselekmény elkövetéséért kiszabott büntetés esetét, amikor az elkövetőt törvényes eljárással kell elítélni".
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS