Mindszenty Józsefre emlékeztek Bécsben

hirek.sk 2017. október 26., 16:58
BÉCS. A hatvanegy évvel ezelőtt kitört 1956-os forradalomra, valamint Mindszenty József bíboros Bécsbe érkezésének 46. évfordulójára emlékeztek a bécsi Collegium Pazmanianumban október 23-án.

Az ünnepség a szokásoknak megfelelően szentmisével kezdődött. A szertartást Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott püspöke celebrálta. Beszédében elmondta: a történelmi eseményekre való emlékezés nem nosztalgia a letűnt korok, hőstettek iránt, hanem a jelen számára fontos. Kötelességünk, hogy újból és újból felszínre hozzuk azokat az értékeket, melyeket őseink örökségként hagytak ránk. Feladatunk ezt megőrizni és továbbadni a jövő generációi számára.

Bosák Nándor kiemelte: október 23-a több történelmi eseményt is felölel. Liturgikus szempontból Kapisztrán Szent János emléknapját ünnepeli az Egyház, aki 1456-ban Nándorfehérvárnál a keresztes csapatokkal Hunyadi János segítségére sietett; közös erővel sikerült visszaverniük a török ostromlókat. Abban az időben is jelentős veszély fenyegette az európai kontinens keleti-délkeleti részét. A korabeli népek közös összefogással síkra szálltak keresztény értékeik, hazájuk védelmében – sikerrel. A győzelem emlékét őrzi a déli harangszó is, amelyet a harcolók buzdítására rendelt el III. Callixtus pápa még az ostrom előtt.

Ugyanezen a napon emlékezünk az 1956-os hősökre, akik századokkal korábban élt őseikhez hasonlóan egy elnyomó rendszerből próbáltak kitörni. A szocialista ideológia ellenében kemény harcot kellett vívniuk, ezért bármilyen áldozatra készek voltak. Így tett Mindszenty József esztergomi bíboros, hercegprímás is, akit előbb a nyilas, majd az ateista, kommunista rendszer félre akart állítani az útból. A bíboros állhatatosan, kitartó hősiességgel állt helyt ezekben az években, a meghurcoltatás és a börtön évei után is Egyháza, országa, népe szolgálatában. 1971-ben végül rákényszerült, hogy elhagyja hazáját, és ezt követően életének, szolgálatának utolsó állomáshelye Bécsben a Pázmáneum lett. Felmentése után a világ minden magyarlakta országát felkereste, és meglátogatta a híveket.

A szentmisét követően megkoszorúzták a Pázmáneum földszintjén elhelyezett Mindszenty-emléktáblát. A rendezvény házigazdája, Varga János, a Collegium Pazmanianum rektora köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Perényi János bécsi magyar nagykövet Mindszenty József bíboros legfontosabb állomáshelyeiről, megpróbáltatásairól, helytállásáról beszélt, hangsúlyozva a hercegprímás állhatatosságát, hiszen megalkuvás nélkül népének szolgálatában állt. Nem tudták megrendíteni küldetéstudatát semmilyen módszerrel. Perényi János örömének adott hangot, hogy a bíboros boldoggáavatási ügye jó úton halad, és remélhetőleg mihamarabb a boldogok sorában tisztelhetjük őt.

A Mindszenty boldoggá avatásáért mondott könyörgés után a nagykövet, valamint Wurst Erzsébet, a Kaláka-Club elnöke, továbbá az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége nevében Sass Judit igazgató, a Collegium Pazmanianum nevében pedig Varga János rektor helyezett el koszorút az emléktáblánál. A rendezvény a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS