cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. február 14., 09:43

Miért válasszam a házasságot, ha választhatom az együttélést is? Ezért!

Elköteleződés, másikért vállalt felelősség, hűség, örömök mellett a nehézségek megosztása is. Jó pár dolog, amit manapság nem olyan népszerű felvállalni. A házasság hete alkalmából ismert személyeket kérdeztünk arról, miért választották a házasságot? Milyen értékeket jelent számukra ez az emberi kapcsolat? Miből merítenek erőt a mindennapok kihívásainak leküzdésében?

201606181025400.HAZASSAG_1-2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában

Holtodiglan-holtomiglan. Jól ismerjük a szókapcsolatot, de vajon annak valós jelentését és tartalmát is? Örök hűséget fogadni a másiknak azt jelenti, hogy nemcsak a szép és jó dolgokat vesszük ki a nagy gyűjtő csomagból, hanem bizony a kihívások, sok esetben a tragédiák is kijutnak belőle. Dr. Csókay András, idegsebész és felesége, Altay Danielával nyíltan beszélnek saját életük nehézségeiről, ezzel is példát mutatva másoknak.

Számos mélypont volt a mi életünkben is. Félévre otthagytam a családomat, erről én tehettem, templomba se jártam. Emberi erővel nehéz egy életen át boldog házasságban élni. Jönnek a gondok, a bajok, és általában a férfiak a gyengébbek. A nők természetüknél fogva erősebbek, és őket a gyerekek jobban bent tartják a családban. Átéltem a tékozló fiú helyzetét, éreztem, hogy nincs ez így rendjén

- emlékezett vissza saját életének nehézségeire Dr. Csókay András.

Fotó: Képmás/Emmer László
Fotó: Képmás/Emmer László

Az ismert idegsebész szerint a házasság egy olyan szerelmi háromszög, amelyben a harmadik személy az Úristen. Segítsége nélkül az ő párkapcsolatuk se tarthatna ott, ahol ma van.

A tapasztalatok alapján sokszor nem elég a házastárs megbocsátása, Isten is kell hozzá. Aki kicsit nyit a hit kapuja felé, rendbe jön.

Az örök szerelem titka: felismerni a másik ember arcában Isten arcát. Ha imáidba foglalod a kapcsolatodat, biztos, hogy szentségi lesz a házasságod és örök szerelemben maradsz

- tette hozzá Dr. Csókay András.

Kovács András Péter hazánk egyik legismertebb humoristája. Szerinte a házasság hivatás, ami hosszú évek alatt teljesedik ki.

Sokat gondolkoztam azon, hogy mennyit is számít az oltár előtt kimondott szó vagy az a papír, amit kap ehhez az ember. Végső soron arra jutottam, hogy voltaképp a házasság olyan, mint egy hivatás. Az ember nem akkor lesz igazából jogász (én az vagyok, ezért tudom ezt a példát hozni), amikor megkapja a diplomáját, hanem hosszú évek során válik azzá. Ugyanez a helyzet a házassággal.

Az ember nem aznap lesz férj vagy feleség, amikor ezt a másiknak kimondja, hanem hosszú-hosszú, közösen eltöltött évek alatt.

Az ismert előadó szerint a mindennapok tevékenységei, kihívásai közepette fontos erőforrás a Krisztusba vetett hit.

Minden pillanatban érzem a keresztény vallás erejét. Például akkor is, amikor kiállok a színpadra. A hit olyan, mint síeléskor az alsó ruházat. Lehet, hogy más nem látja rajtam, de én tudom, hogy ott van és hogy mennyit számít, mennyit melegít és mennyit véd. Egy belső vért, ami egyfelől ad némi magabiztosságot, másfelől iránymutatásként, erkölcsi-morális iránytűként szolgál - fogalmazott Kovács András Péter.

2020 őszén, mintegy 80 év után ismét Magyarország ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A rendezvény és az azt megelőző felkészülési időszak lehetőséget teremt arra, hogy a Magyar Katolikus Egyház és annak közösségei megmutassák magukat a társadalom egészének. Ebben a folyamatban fontos szerepük van a házaspároknak, családoknak is, akik a keresztény közösség - és az egész társadalom - egyik legkisebb, ugyanakkor nélkülözhetetlen egységei. A jövő évi nemzetközi rendezvény a közös ünneplésen túl, az Eucharisztia, mint erőforrás megismerésére is alkalmat ad. Krisztus áldozata ugyanis hitünk alapja, amelyet nem elég tudnunk és vallanunk, de láthatóvá is kell tennünk.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi eseményeiről, programjairól folyamatosan megújuló tartalom a www.iec2020.hu honlapon és a Kongresszus Facebook-oldalán, Instagram profilján. Kovács András Péterrel pedig február 12-én a Benczúr Házban is találkozhatnak, ahol a Magyar Katolikus Rádió szervezésében 17 órától közönségtalálkozó lesz a házasság témakörében.

(Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus)

201606181025400.HAZASSAG_1-2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.