2019. július 27., 14:29

Miért kell erős hadsereg ma Közép-Európában? - VIDEÓ

A Gombaszögi Nyári Táborban a ma7 médiacsalád sátrában a biztonságpolitikáról is szó esett. A V4-es tagországok hasonló védelmi infrastruktúrával rendelkeznek, így közösen tudnak stratégiai fejlesztéseket is végrehajtani, bár ezt sokszor felülírja a nemzetbiztonsági szempont. Ennek ellenére ezek az országok a NATO tagjaként új katonai fejlesztésekbe kezdtek az elmúlt években. Hogy erre miért van szükség békeidőben, erről is kérdeztük Németh Szilárdot, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát. Nézze velünk!

Németh Szilárd Gombaszögön: Európa számára a migráció több évtizedre a legnagyobb kihívás lesz
Fotó: ma7.sk

A ma7 médiacsalád vendége a gombaszögi táborban Starovič Tibor kérdéseire válaszolva elmondta, csak látszólag tűnik a mai kor békeidőnek, valójában nagyon sok nemzetbiztonsági kockázatot kell folyamatosan kezelni, és a már lezajlott és még várhatóan elkövetkezendő migrációs hullámok ellen folyamatosan kell építeni a védelmi képességeinket. A migrációs nyomás a földrajzi adottságok miatt leginkább a déli határországokat fenyegeti, ezek között van Magyarország is a déli határai miatt.

Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy mi történik Ukrajnában, hiszen ez is egy destabilizáló tényező lehet a térségben. Ezzel egyidejűleg az egész világban folyik egyfajta hibrid hadviselés, amire szintén oda kell figyelni. A magyar kormány jelentős hadi fejlesztéseket indított az elmúlt időszakban, és jelentősen szeretné növelni a katonái számát is a közeli jövőben.

Vajon mi készteti a térség országait arra, hogy egyre több pénzt fektessenek a védelmi képességeik megerősítésébe, erre is válaszokat kaphat, a végignézi a teljes beszélgetést. Tájékozódjon velünk!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.