2022. november 30., 18:39

Miért jobbak a szülési feltételek Csehországban, mint nálunk?

Bár az orvosokkal való megegyezésre a parlament éppen hogy csak áldását adta, máris a levegőben lóg a kérdés, megoldják-e az összeomlófélben lévő egészségügy minden gondját az orvosoknak szánt béremelések. Jozef Záhumenský ginekológus-klinikavezetővel készített egy érdekes videóbeszélgetést az aktuality.sk portál, amelyben egyebeken kívül arról volt szó, mi fog ténylegesen megoldódni az egészségügyi szektorban az orvosszakszervezeti feltételek teljesítésével, illetve miért jobbak a szülési feltételek Csehországban, mint nálunk.

Jozef Záhumensky
Fotó: Videoképkivágás, aktuality.sk

A klinikavezető, bár egyetért kollégái követeléseivel, azt mondja, számára a másik hét követelés lényegesen fontosabb volt, mint az orvosi bérek emelése, amiről körbe-körbe folytak a tárgyalások. „A legtöbb nagy kórházban ugyanis van elég orvos, viszont kevés az egészségügyi nővér. Bízok benne, hogy ha keresztülmegy a megegyezés, és megemelkednek a középfogú végzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozók bérei is, és elfogadják az ún. stabilizációs juttatást, sikerül stabilizálnunk a kórházi személyzetet, a mi esetünkben azt, ami a leginkább hiányzik a szülésznőket és a gyermekápolókat” – mondta a klinikavezető.

Elkerülhetetlen lesz a kórházak összevonása

A beszélgetésben elhangzott az is, hogy a nőgyógyászati klinikákon gondot jelent az is, hogy bizonyos tevékenységekért nem vagy nem megfelelően fizetik az orvosokat. A szakember szerint jó lenne az is, ha Szlovákia elfogadná azt, amit a Nemzetközi Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Szövetség, a FIGO szorgalmaz, és Csehországban például már megvalósították, hogy a természetes szülésért többet fizetnének, mint a császárvágásért. A természetes szülés ugyanis hosszabb folyamat és valamivel bonyolultabb is, így jobb értékelést érdemelne, ám Szlovákiában ez fordítva van. A szakember szerint tehát szükség lenne az egészségügy reformjára, mert több dologról is elmondható, hogy nem hatékony.

A cseheknél például van egy ugróléc, 800 szülést kell a kórháznak lebonyolítani ahhoz, tovább működhessen, hogy gazdasági, de nevelési szempontból is hatékony legyen”

– mondta a szakember hozzátéve, ha valahol kevesebb szülést bonyolítanak le, akkor ugyanis nem biztos, hogy egy komolyabb komplikációra kellőképpen tudnak reagálni.

A cseh szülészetek az utóbbi időben rendkívül kliensbarátokká váltak, nagy mértékben megnőtt náluk a szolgáltatások minősége és a kórházi ellátásé is, az alternatív szülési módok felkínálása pedig már szokványos gyakorlattá vált nálunk, mondta a szakember hozzátéve, bár nem népszerű, amit mond, de szerinte

a kórházak összevonása elkerülhetetlen lesz, s úgy véli, hogy a szülészeteket nálunk is kötelezni kellene a minőségi mutatóik közzétételére.

Terhességmegszakítás távorvoslással

A beszélgetés során arról is szó esett, hogy a szlovákiai nők szükségtelenül ki vannak téve a koraszülés kockázatának, mert nálunk nem megengedett az abortusztabletták használata, és szó volt arról is, nagyobb lett-e a nők biztonsága a szülés során Szlovákiában. A klinikavezető a Záborská által javasolt várakozási idő bevezetését a terhességmegszakítás során nem tartja túl jó ötletnek, véleménye szerint a törvényjavaslat ugyan nem veszélyezteti a nők életét, de a lelki állapotukat rontaná.

A szakember szerint az, hogy nálunk tilos az abortusztabletta használata és a terhességmegszakítás kizárólag hagyományos úton, azaz sebészi eljárással történik, ami egyértelműen több veszélyfaktort hordoz magában, mint az abortusztabletta, több nőt arra késztet, hogy külföldön végeztesse el a beavatkozást.

„A gond az, hogy a terhességmegszakítás már távorvoslással is zajlik, legális honlapok vannak, amelyek postán küldik el a tablettát, csak egy ultrahangos felvételt kell hozzá elküldeni” – mondta a szakorvos hozzátéve, idáig nem szívesen szeretnének eljutni, mert akkor a lengyelekhez hasonlóan teljesen elveszítenék efölött az ellenőrzést.

Záhumenský szerint az utóbbi időben megnőtt nálunk a nők biztonsága a szülés során, az egyedüli problémát az jelenti, hogy az újszülöttelhalálozás során összehasonlíthatatlanok az adataink, mert nálunk Európa többi államával ellentétben, még mindig a szülés és a vetélés régi osztályozása van érvényben.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az 500 és 1000 gramm közti súlyú újszülött, amelyik nem élve születik, a vetélés kategóriába tartozik,

míg mindenütt másutt, ha 500 gramm fölött élve vagy halva születik, az szülés, illetve újszülött kategóriába tartozik. Ez azt eredményezi, hogy külföldön az újszülötthalandósági statisztikák magasabbak, mint nálunk.

S hogy fogadnak-e el a szülésorvosok kenőpénzt? „A szülésorvos megválasztása nálunk is hasonlóképpen, történik, mint több más országban, ha a szülő nő ki szeretné választani az orvost, akinél szülni szeretne, megteheti azt” – mondta Záhumenský, aki szerint az ő klinikáján a szülésorvos kiválasztása 300 euróba kerül, és rendes szerződés alapján történik. A pénzt pedig a pénztárba kell a kliensnek befizetnie, és a szülőorvos ennek csak egy részét, 160 eurót kap meg jutalom formájában.

Szerződés nélkül pénzt elfogadni hatalmas rizikó egy szülésorvosnak, amivel a karrierjét veszélyeztetné”

– tette hozzá a klinikavezető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.