HIRDETÉS

Megújult Muzsla plébániatemploma

hirek.sk 2017. szeptember 10., 17:47
MUZSLA. Széles körű összefogásnak köszönhetően újult meg a Párkány melletti Muzsla község római katolikus temploma. A felújítási munkálatok 5 évvel ezelőtt kezdődtek az alapok megszilárdításával, mára pedig kicserélték a tetőszerkezetet, tatarozták a templomtornyot és a belső teret is teljesen felújították.

A község polgármestere, Farkas Iván, nem titkoltan büszke a felújított templomra. "Aki belép a muzslai Kisboldogasszony-templomba, láthatja, milyen szép eredménye van ennek a munkának. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki hozzájárult, legyen az az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a nyitrai püspökség, és ebből a sorból az egyéni adakozók mellett nem hiányozhatott Muzsla község sem, hiszen az ötéves időszakban közel százezer euróval tudott a község hozzájárulni ahhoz, hogy a templom megújult. Nem szabad kihagyni azt, hogy a munkálatok legfőbb szervezője Borka Iván atya volt, és ezúton is köszönet érte, hiszen Muzsla község legpatinásabb épülete újult meg" - hangsúlyozta Farkas Iván.  

A muzslai templomot 1817-ben  Szűz Mária születésének szentelték. Feltehetően barokk stílusban épült, ám a többszöri átépítés során barokk jellegét teljesen elveszítette. A templom felszentelésének 200. évfordulóján, Kisboldogasszony ünnepén pedig már egy korszerűen felújított templomban ünnepelhettek a muzslaiak. A hálaadó szentmisét Udvardy György, pécsi megyéspüspök celebrálta, a templomot a nyitrai megyéspüspök, Viliam Judák áldotta meg.

Az ünnepségen Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a személyes és közösségi felelősségvállalásról beszélt a híveknek. "Ebben a térségben, a Kárpát-medencében és az azont túl élő nemzeteknek is a küldetése, feladata most már egyértelmű, hiszen látjuk, hogy Nyugat-Európában nem felújítják a templomokat, hanem kiadják másnak, eladják, adott esetben muszlim imaházak lesznek belőle. Itt pedig éppen az ellenkezője zajlik. Mi magyarok hisszük, hogy a szlovákokkal, lengyelekkel, horvátokkal, és más nemzetekkel összefogva igenis a kereszténységet meg lehet őrizni és meg fogjuk őrizni" - mondta az államtitkár.

Soltész Miklós rámutatott arra is, hogy a hit, a kereszténység anyanyelven való gyakorlása a magyarság megmaradását szolgálja, a magyar kormány ezért is tartja fontosnak, hogy támogassa a templomok felújítását szerte a Kárpát-medencében. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS