2019. május 2., 18:40

Megfeleződhet a legnagyobb keresztény egyházak híveinek száma Németországban

Megfeleződhet az evangélikus és a katolikus egyház híveinek száma Németországban 2060-ig egy csütörtökön bemutatott előrejelzés szerint.

Miasszonyunk-templom, München

A freiburgi egyetem, a németországi evangélikus egyház (EKD) tanácsa és a német katolikus püspöki konferencia (DBK) közös kutatása szerint

a hívek száma a 2017-ben regisztrált 44,8 millióról 2035-re 34,8 millióra, 2060-ra pedig 22,7 millióra süllyedhet, ha a folyamatot alakító hatások tartósak és változatlanok maradnak.

A hívők által fizetendő egyházi adó is nagyjából megfeleződhet az előrejelzés szerint.

A katolikusok száma a 2017-es 23,3 millióról 12,2 millióra süllyedhet 2060-ig, az evangélikusoké 21,5 millióról 10,5 millióra. A katolikus egyház így az arányokat tekintve némileg kisebb veszteséget szenvedhet el, mint az evangélikusok közössége, ami a tanulmány szerzői szerint annak tulajdonítható, hogy a keresztény vallású bevándorlók többnyire katolikusok.

A két legnagyobb németországi keresztény felekezet összesített taglétszámának 2060-ra várható 49 százalékos csökkenése csak kisebb részben tulajdonítható a német társadalom elöregedésének. A demográfiai tényezőknél fontosabbak az úgynevezett egyházi belső tényezők, legfőképpen a keresztelések és a kilépések számának alakulása.

"A kilépési valószínűség annyira meghatározó jelentőségű, hogy az egyházi belső tényezők magyarázó ereje a taglétszám csökkenésében valószínűleg 50 és 66 százalék közötti, a demográfiáé pedig legfeljebb egyharmad és 50 százalék közötti" - mondta az ARD országos köztelevíziónak Bernd Raffelhüschen kutatásvezető.

Ez a felismerés azt jelenti, hogy taglétszám visszaesése nem elkerülhetetlen, hanem befolyásolható, megváltoztatható folyamat. Ezért

a kutatás számomra felszólítás is a hit terjesztésére"

- emelte ki Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke, a DBK elnöke.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!