HIRDETÉS

Megérkezett Chilébe Ferenc pápa

hirek.sk 2018. január 16., 16:08
SANTIAGO. Megérkezett Chilébe, hatodik latin-amerikai apostoli látogatásának első állomására hétfőn Ferenc pápa. A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért.

A katolikus egyházfőt a fővárosban, Santiagóban a repülőtéren Michelle Bachelet államfő, valamint három gyerek fogadta, akik virággal üdvözölték a vendéget.   

Ferenc pápa repülőgépe útban Chilébe átrepült szülőföldje, Argentína felett. A repülőgépről küldött jókívánságában anélkül, hogy közölte volna, mikor látogat el hazájába, arra kérte honfitársait, imádkozzanak érte. Pápaságának öt évvel ezelőtti kezdete óta ugyanis nem kereste fel Argentínát, ahol pedig nagyon sokan várják.   

Az első latin-amerikai származású pápa látogatásán Chilében támogatásáról biztosítja majd az őslakosokat, és kísérletet tesz a helyi egyház tekintélyének helyreállítására, amelyet számos botrány tépázott meg.     

Az egyházfő január 15. és 18. között lesz Chilében, ahol a főváros mellett meglátogatja Temuco déli várost és az ország északi részén fekvő Iquique várost is. Santiagóban kedden tartandó miséjére több mint félmillió résztvevőre számítanak. Hatnapos körútja érinti Perut is.   

Ferenc pápának ez 22. külföldi útja azóta, hogy 2013 márciusában megválasztották a katolikus egyház vezetőjének.   

Szombaton és vasárnap több templomot gyújtottak fel Chile-szerte ismeretlenek. Éppen ezért a chilei hatóságok 18 ezer rendőrt mozgósítottak a pápa védelmére, ezen kívül húsz repülőgép és hét drón is vigyázza majd biztonságát.

A pápa bocsánatot kért a chilei papok kiskorúak elleni szexuális visszaéléseiért

A pápát a Palacio de la Monedában (elnöki palotában) fogadta a hamarosan leköszönő elnök, Michelle Bachelet. Beszéde előtt a katolikus egyházfő megköszönte a hatóságok jelenlétét, és üdvözölte Sebastián Pinera leendő elnököt, akit márciustól iktatnak be tisztségébe. A Palacio de la Monedában mintegy hétszáz ember, köztük számos törvényhozó, külföldi diplomata és bíró jelent meg a pápa fogadása alkalmából.

Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő arra kérte a megjelenteket, hogy "hallják meg a munkanélküliek, a bennszülött népek, a bevándorlók, a fiatalok, az idősek és a gyerekek hangját", akik "csodálkozással és ártatlansággal teli szemekkel tekintenek a világra, és valódi válaszokat várnak tőlünk egy méltóságteljes jövőre vonatkozóan. "És itt nem hagyhatom figyelmen kívül azt a fájdalmat és szégyent, amelyet az egyházi személyek által a gyerekeknek okozott helyrehozhatatlan kár miatt érzek" - jelentette ki a pápa.

"Szeretnék csatlakozni (a bocsánatért esedező) testvéreimhez a püspökségben, mivel úgy helyes, ha bocsánatot kérünk, és minden erőnkkel támogatjuk az áldozatokat, ugyanakkor azon kell fáradoznunk, hogy ez ne ismétlődhessen meg újra" - mondta Ferenc pápa.

A pápa szavait vastaps fogadta a jelenlévők részéről.

Az egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaéléseket nyilvántartó BishopAccountability nevű amerikai internetes platformnak a héten közzétett listája szerint 80 olyan egyházi személy, közte számos pap és nővér van a dél-amerikai országban, akiket kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak. Chilében emellett hónapok óta követelik a déli Osorno egyházmegye püspökének, a pápa által kinevezett Juan Barrosnak a leváltását, akit azzal vádolnak, hogy megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre és imádkozásra ítélték.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS