HIRDETÉS

Megáldották a hajléktalan Jézus szobrát Szombathelyen

hirek.sk 2017. november 06., 17:10
SZOMBATHELY. Székely János szombathelyi megyéspüspök áldotta meg november 5-én a Sarlós Boldogasszony-székesegyház bronzkapujánál elhelyezett „Hajléktalan Jézus” című szobrot.

A mű a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotása. A művész 2013 novemberében arra kapott lehetőséget, hogy a Szent Péter téren tartott egyik általános kihallgatáson bemutassa Ferenc pápának a hajléktalan Jézust ábrázoló alkotása egy kis méretű másolatát. A szobor első, bronzból készült példányát a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál, a torontói Regis College épületénél  állították fel.

A szobor másolatai azóta eljutottak a világ különböző részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Egyesült Államok több városába. Az együttérzés szobra a Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

A szobrot április 11-én áldotta meg Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templom előtt Erdő Péter bíboros, prímás. Később az együttérzés szobra országjáró körútra indult.

A Hajléktalan Jézus szobor kettős üzenetet hordoz – írja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtóközleményében. Egyrészt felhívja a figyelmet, hogy lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, másrészt együttérzésre hív az elesettek iránt. A szobor fő üzenete nagyon közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meggyőződéséhez, mely szerint a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátórendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes.

A hajléktalan Jézus szobra az ország számos városa után most Szombathelyen is megtekinthető: november 6-én a ferences templom előtt, majd november 10-én a Szent Márton-templom előtt helyezik el a szobrot, amelyet november 13-án szállítanak vissza a fővárosba.

A szobor megáldása előtt Székely János szentmisét mutatott be a székesegyházban. „Az evangélium is arra int: ne a külső látszat legyen a fontos, hanem a belsőnk. Ne szavakkal, hanem tettekkel legyünk keresztények” – mondta szentbeszédében Székely János.  A főpásztor arra is kitért, hogy legyen hitelesebb az életünk és építsük a szeretet civilizációját. „Krisztus minket kér, hogy legyünk az Õ világossága. Sok ember szívében gyújtsuk fel újra a remény, a hit, a szeretet lángját” – hívta fel a figyelmet Székely János.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS