Megalakulásának 9. évfordulóját ünnepelte a Pázmaneum Társulás

hirek.sk 2014. október 03., 17:56
DUNASZERDAHELY. 2005. október 2-án, A szent őrzőangyalok ünnepén alapították meg a dunaszerdahelyi székhelyű Pázmaneum Társulást papok, világi hívek és a civil szféra képviselői. A polgári társulás feladatául tűzte ki a felvidéki magyar katolikusok szolgálatát.
A kilenc év alatt több egyházi és civil rendezvényt szervezett a Társulás egymaga, de sokszor a plébániákkal, civil szervezetekkel karöltve. Hiszen elsődleges célja a felvidéki egyházi és világi személyekkel való közös fellépés, a közösségépítés. Számos, a felvidéki magyar katolikusokat érintő kérdésben megszólaltak a Társulás tagjai, még akkor is, ha ebből káruk származott.

A társulás szempontjából kiemelkedő év volt 2008-as esztendő, amikor a Jó Pásztor Alapítvánnyal és a Mécs László Társulással közösen nyílt levelet fogalmazott meg a Szlovák Püspökkari Konferencia felé. A levében a február 14-i egyházmegyei felosztás kapcsán előállt új helyzetben a magyar főpásztor kinevezésére való igényüknek adtak hangot. A kezdeményezéshez 25 társadalmi és egyházi szervezet csatlakozott, valamint mintegy 25 ezer felvidéki magyar látta el kézjegyével az aláírási íveket.

A Pázmaneum Társulás megalakulása óta imakilencedeket tartott felvidéki és magyarországi egyházközségekben, valamint az egyházi és világi személyek részére több alkalommal ún. Tanulmányi Napot szervezett. Regnum Marianum Akadémia néven keresztény felnőttképzést hozott létre a Felvidéken. A képzés keretében biblikus, teológiai és egyháztörténeti előadásokat hallgathatnak az érdeklődők. 2006 óta a Jó Pásztor Alapítvánnyal és a komáromi római katolikus plébániával karöltve szervezi meg a társulás a Komáromi Imanapokat, hiszen félő volt, hogy Lénár Károly atya halála után megszűnt volna a felvidéki magyar katolikusok legnagyobb találkozója.

Pázmány Péter és Esterházy János szellemi hagyatékát őrzi és védi a Társulás rendezvényei és kiadványai kapcsán is. A Pázmaneum Társulás a jövőben is az itt élő magyar katolikusok problémáinak felvállalása mellett a magyar megmaradás megőrzésével és annak továbbadásával is foglalkozni kíván.

A kilenc év során számos személy segítette a Társulás munkáját lehetőségei szerint anyagiakkal, vagy szellemi munkájával, illetve imaszándékával. Ezúton szeretné megköszönni mindenkinek a Pázmaneum Társulás segítő szándékát és a jövőben is számít a felvidéki magyarság hathatós támogatására!

Esterházy János gondolatai lobbantsák lángra a felvidéki magyar családok szívét: „A Szlovákiában élő magyarság éppúgy, mint a magyar nemzetnek minden egyes tagja, két kincset őriz szívében és lelkében és ez a két kincs: a magyarsága és a keresztény mivolta. A magyar nemzetnek évezredes történelméből láthatjuk, hogy legnagyobb fiai, legnagyobb alkotói egyaránt voltak magyarok és keresztények, egyaránt szolgálták a hazát és az Istent.”
Forrás: pazmaneum.com
0 HOZZÁSZÓLÁS