Megalakulásának 60. évfordulóját ünnepli az Ady Endre Diákkör

hirek.sk 2017. március 16., 16:37
POZSONY, PRÁGA. Napjainkban 200-250 szlovákiai magyar tanul a prágai egyetemeken, az Ady Endre Diákkörnek mintegy 100 tagja van. A diákszervezet megalakulásának 60. évfordulójára áprilisban szerveznek ünnepséget, az előkészületek már javában folynak.

Prága a múlt század húszas éveiben, Csehszlovákia megalakulása után vált fokozatosan a felvidéki magyar diákság egyik legnagyobb központjává. Akkor alakult meg az első prágai magyar diákklub, a Szent György Kör, amely a későbbi Sarló elnevezésű szlovákiai magyar szociológiai mozgalmat is megalapozta. A második világháborút követően a Prágában tanuló, eleinte szórványosan, később rendszeresen összejáró egyetemisták 1957-ben vették fel az Ady Endre Diákkör (AED) nevet, és a szervezet működése azóta is törtetlen. Napjainkban 200-250 szlovákiai magyar tanul a prágai egyetemeken, a diákkörnek mintegy 100 tagja van. A diákszervezet megalakulásának 60. évfordulójára áprilisban szerveznek ünnepséget az „Adysok”.

A Diákkörnek a hat évtized alatt több mint 35 elnöke volt. Túlnyomó többségében fiatal férfiak váltották egymást a pozícióban. A vezető tisztség, vagyis az irányítás mindössze – a jelenlegi elnököt, Erdélyi Ágit is beleszámítva – négy alkalommal került a nők kezébe. Erdélyi Ági öt évvel ezelőtt Kalondáról költözött a cseh fővárosba. Először munkát vállalt, majd pár évvel később jelentkezett a Károly Egyetem Tanárképző Karának Óvópedagógiai tanszékére. A magyar közösségeket már Prágába érkezésekor felkereste, így került be a Nyitnikék Néptánccsoportba, majd az Ady Endre Diákkörbe, amelynek 2016 októberétől elnöke lett.

„Nagyon sokunkban benne van ebben a korban még a szórakozási vágy, és az, hogy közösségben, együtt legyünk. Igen, mondhatni, Facebook-generáció vagyunk, egy új társadalmi modellt követünk, de ennek ellenére – mint ahogy régen a diákkörösöket az hozta össze, hogy összejönnek egy klubban és beszélgessenek – mégis összejárunk, találkozunk” – nyilatkozta portálunknak Erdélyi Ági hangsúlyozva, hogy a közösségi háló előnyei mellett a személyes interakciót nem tudja pótolni.

Erdélyi Ági arra is büszke, hogy a fiatal egyetemistákban él az összetartozás érzése, hiszen hasonló a mentalitásuk és a gondolkodásmódjuk is, így előbb-utóbb felkeresik a Diákkört, amelyet a Diákhálózatnak köszönhetően már középiskolásként megismerhetnek.

„Az, hogy honnan jöttünk, a múltunk nagyon sokban meghatározza a jelenünket is. Szerintem a diákkör tagjai nagyon hasonló közegből jöttek, a nyugat-szlovákiai, a felvidéki magyarságnak van egy ilyen összetartozási és összetartási kényszere, ez itt is megmutatkozik. Irigylése méltó, hogy ilyen múltunk van, és ezt mi 60 éven keresztül tovább tudtuk vinni, ápolni” – mondta Erdélyi Ági.

Úgy véli, a szórványhelyzetben a magyar megmaradást csak úgy lehet elérni, hogy a magyar civil szervezetek egymást segítve működnek. „Már évek óta működnek itt szervezetek. Én nagyon nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy ezek a szervezetek együttműködjenek és kooperáljanak, mind a Nyitnikékkel, a CSMMSZ-el, az Iglicével, a Magyar Bohémiával, és még sorolhatnám. Próbáljuk tartani a kapcsolatot, hogy segítsük és támogassuk egymást” – fejtette ki.

A diákkört életben tartja az is, hogy évente mintegy 20 rendezvényt szerveznek, köztük a gólyaavatási ceremóniát, de van Mikulás-party, csapatépítő hétvége, korcsolyázás, sportprogramok, vetélkedők, közös sörözések, a legnagyobb azonban a Márciusi Mulatságok, a Diákhálózat 9 tagszervezetének részvételével.

„Ez nem csak arról szól, hogy mi itt összejárjunk, csináljunk egy nagytalálkozót, ahol beszélgetünk, szórakozunk, hanem arról, invitáljuk fel a barátainkat Brünnből, Pozsonyból, Nyitráról, Komáromból, tehát egész Felvidékről. Emellett Magyarországról, Pestről is jönnek, de Erdélyből vagy Vajdaságból is sokan tiszteletüket teszik. Ez nagy motiváló erő tud lenni” – magyarázta Tari Dávid, az Ady Endre Diákkör tagja.

„Rengeteg embert megismertem itt Prágában, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot és nagyon nagyon sok mindenben segítettek úgy az iskolába, mint azon kívül” – fűzte hozzá a diákkör egy további tagja, Horváh Csaba.

Az Ady Endre Diákkör idei másik nagyszabású rendezvénye a jubileumi ünnepség lesz, amelyet április 27-29. között tartanak. A tervek szerint a jelenlegi és egykori tagok felkeresik majd az Adys kultuszhelyeket, lesz interaktív elnöki beszélgetés a Prágai Magyar Intézetben, film- és könyvbemutató, valamint fogadás. A fiatalok az ünnepséggel tiszteletüket és köszönetüket szeretnék kifejezni azon alapítók felé, akik létrehozták és működtették a szervezetet, de azt is megünneplik majd, hogy hatvan év után is vannak összetartó magyar diákok Prágában, illetve van létjogosultsága a diákkörnek.

Az Ady Endre Diákkör szeretettel hívja és várja az egykori egyetemisták jelentkezését az áprilisi jubileumi rendezvényre. Bővebb információk a diákkör honlapján érhetők el.

0 HOZZÁSZÓLÁS