2018. május 14., 17:21

Matečná: Újból felülvizsgálunk bizonyos támogatási szerződéseket

Újból felülvizsgálják a nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére nyújtott európai uniós támogatási szerződéseket. Ezt Gabriela Matečná (SNS-jelölt) miniszterelnök-helyettes és földművelésügyi miniszter jelentette be a hétfői sajtótájékoztatóján. Azok miatt a botrányos ügyek miatt, melyeket az ellenzék ró fel neki, nem tervezi a lemondását.

Gabriela Matečná
Fotó: TASR

Politikai szerepjátszásnak tartja az ellenzéki pártoknak azt a hat sajtótájékoztatóját, amelyekkel múlt héten, a távolléte alatt, megpróbálták őt botrányba keverni. Szerinte ez árt az agrártárcának, és határozottan elutasítja az efféle szerepjátékot.

„Két dolgot élesen elkülönítenék: a politikai szerepjátékot és a szakmai vitát. A politikusnak tudnia kellene, hogy ha támadni akar, komoly érvekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megtámadhassa a másikat, és nem elég egy papírt előhúzni, illetve ez alapján botrányba keverni és lenézni más embereket - nem csak engem. Ez sértő a számomra, mivel egy ilyen botrány előhívása mindenkit érint az agrártárcánál, legyen szó akár a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumról (MPRV), akár az Agrárkifizető Ügynökségről (PPA), akár az összes többi intézményről” – mondta.

Hozzátette: az ellenzéki pártok egyfelől a kistermelőket védik, és úgy tesznek, mintha segíteni akarnának nekik, másfelől viszont néhány hónapja nem támogatták a mezőgazdasági területek bérléséről szóló, őket segítő törvényt. Szerinte az ellenzéki pártok Szlovákia rossz hírét keltik a külföldi sajtóban és intézményekben. „Nem tudom elképzelni, hogy Írországban vagy Ausztriában valaki ilyen negatívan beszélne a saját országáról. Szerintem ez megengedhetetlen” – jegyezte meg.

„A helyzet lecsillapítása érdekében megkértem az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatóját, hogy vizsgálja felül a 2015-ös szerződések 6.4-es alintézkedéseit. „Amíg ez nem történik meg, megkértem a PPA igazgatóját, hogy állítsa le a 6.4-es alintézkedésekhez tartozó szerződések aláírását” – tette hozzá a tárcavezető.

Megosztás
Címkék