2018. december 6., 08:19

Másodfokon felmentették a pedofília eltussolásával vádolt ausztrál érseket

Egy ausztráliai bíróság fellebbviteli eljárásban megsemmisítette csütörtökön a Philip Wilson adelaide-i volt római katolikus érsek ellen gyermekmolesztálás eltussolása miatt hozott ítéletet.

Philip Wilson
Fotó: TASR/AP

A newcastle-i törvényszék bírája, Roy Ellis elfogadta a volt érsek fellebbezését az ítélet ellen, és elengedte házi őrizetéből. A bíró indoklása szerint „ésszerű kétségek” merülnek fel azzal kapcsolatosan, hogy Wilson elkövette-e a terhére rótt bűntényt.

A adelaide-i érsekség üdvözölte a bírósági döntést.

A newcastle-i bíróságon májusban találták bűnösnek az érseket, és júliusban 12 hónap házi őrizetet szabtak ki rá, azzal, hogy hat hónap után helyezhető feltételes szabadlábra. Az ítélethirdetés után Wilson lemondott, amit a pápa elfogadott.

A 68 éves, kezdődő Alzheimer-kórban szenvedő Philip Wilson érsek a katolikus hierarchiában a világon a legmagasabb tisztséget viselő pap volt, akit pedofília eltussolása miatt marasztaltak el.

Az érseket két férfi azzal vádolta meg, hogy az 1970-es évek közepén, amikor még gyerekként ministráltak, elpanaszolták az akkor még segédpapként tevékenykedő Philip Wilsonnak, hogy egy másik pap, James Fletcher szexuálisan molesztálta őket, de ő nem tett semmit. Egyikük azt mondta, hogy gyónás közben mondta el ezt Wilsonnak, de a pap hazugsággal vádolta meg. Szemtanúk szerint Wilson kitessékelte őt a gyóntatófülkéből, és arra utasította, hogy megbánásból mondjon el tíz üdvözlégyet.

Wilson nem tagadta, hogy ismerte az egyik gyereket és a családját, de azt mondta, nem emlékszik a panaszára, a másik ministránst pedig egyáltalán nem tudja felidézni emlékeiben.

James Fletchert 2004-ben nyolc év börtönbüntetésre ítélték gyerekek ellen elkövetett, kilencrendbeli szexuális visszaélés miatt. A pedofil pap az ítélethozatal után két évvel a börtönben meghalt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.