2018. szeptember 25., 17:24

Marad a komp, egyelőre nem kell tüntetni

A huszonnegyedik órában, ráadásul épp szeptember 24-én lépett kompügyben a Solymos László környezetvédelmi minisztériumához tartozó Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat. Mert – amint azt múlt héten megírtuk –, valóban vészesen ketyegett az óra és attól lehetett tartani, hogy mától semmilyen komp nem fog járni a bősi felvízcsatornán.

vajkai komp archívum
Fotó: Vajka község archívuma

"Győztünk!" - akár így is elkönyvelhetnék a kompügy végkifejletét a múlt heti vajkai falugyűlés résztvevői, amelyen megszavazták, hogy tüntetést szerveznek a hibátlanul működő jelenlegi komp védelmében. Mert mégis marad a jelenlegi komp és nem hoznak vissza semmilyen régi kiszuperált vízi járgányt, amiről hetek óta hangos volt a környék. Így azt a 64 éves kompot sem, amelyet az állami cég potom egymillióért külföldön szerezett volna be, de a botrányszagú eset sajtóvisszhangja olyan nagy volt, hogy visszamondták az áprilisban már aláírt szerződést.

Az állami cégek két év alatt sem tudtak olcsóbb kompot beszerezni a mostaninál

De most mi is történt valójában? Mert a kívülállónak nem sokat mond az a hír, hogy az említett állami cég, a Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat megegyezett egy másik állami céggel, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattal (SzVV) a kompon történő szállítás biztosításáról korábban megkötött szerződés felmondásáról. Ezt Marián Bocák, az SzVV szóvivője is megerősítette a szlovák hírügynökségnek.

A felmondás oka pedig az volt, hogy az SzVV nem tudott a tegnap lejárt határidőig megfelelő vízi járművet, vagyis ez esetben kompot beszerezni, amely szeptember 25-től, vagyis mától Vajka és Keszölcés között közlekedett volna. Így alakult ki a napokon át fenyegető patthelyzet: hiába nyerte meg hónapokkal ezelőtt az üzemeltetésre kiírt közbeszerzést, az SzVV, a vízügyes állami cégek az eltelt csaknem két év alatt nem tudtak olyan kompot beszerezni, amely az ígéretük szerint olcsóbb lett volna a mostaninál.

Egyetlen lehetséges megoldás kínálkozott: meghagyják azt a lakosok közmegelégedésére negyedik éve biztonságosan és meghibásodás nélkül közlekedő kompot, amelyet egy magáncég, a Ponton City Rt. üzemeltet egy 15 évre szóló szerződés alapján. Erről értesüléseink szerint múlt pénteken, tehát a vajkai gyűlés után két nappal tájékoztatta a Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat vezérigazgatója a Ponton City vezetőségét. Sőt, kifejezetten arról értesítették a kompot működtető magáncéget, hogy kötelesek tovább üzemeltetni a kompot, mivel az eredetileg 15 évre szóló szerződés egyetlen olyan feltétele sem teljesült, amely okot adna arra, hogy ez a szerződés megszűnjön.  

A bősi felvízcsatorna környékén lévő falvak lakosai tehát egyelőre fellélegezhetnek, főleg a műmeder jobbpartján lévő három községben, Doborgazon, Vajkán és Nagybodakon élők. Át tudnak kelni munkába, orvoshoz, iskolába, hivatali ügyeket intézni a másik partok lévő településekre. Nekik tehát megfelelő ez a jelenlegi állapot.

"Céltudatos politikai zsarolás zajlik Bodakkal és Vajkával szemben"

Kérdéses azonban, hogy a nagypolitika nem bolygatja-e meg újra a kedélyeket, ugyanis négy éve is ez történt. Akkor a jelenlegi komp körüli közbeszerzést még a smeres kormány emberei vezényelték le. A komp beszerzését és működtetésének anyagi vonzatát még a mostani illetékes miniszter pártja, a Most-Híd is méregdrágának tartotta. Igaz, akkor ők csak kívülállóként szemlélték ezt az úgymond arcátlan lopást. Olcsóbb kompot követeltek, más ellenzéki politikussal egyetemben. Miután Bugárék tavaly beléptek Fico kormányába, meg kellett mutatniuk, hogy továbbra is olcsóbb kompot akarnak. De azóta egyetlen komptendert sem tudtak sikeresen levezényelni, vagy talán nem is akartak. És a smeres hátterű cégként emlegetett Ponton City azóta is zsebre teszi az évi 2 milliót a komp üzemeltetéséért.

„Három éve szerencsére, kaptunk egy megfelelő kompot, amit jelenleg sikerült megvédenünk attól, hogy elvigyék” - nyilatkozta a ma7.sk-nak Álló Donát, Vajka polgármestere. Nagyon sajnálja ugyanakkor, hogy a szigetre szorult három falu közül ismét csak ketten vettek részt a helyzet orvoslásában, Vajka és Nagybodak, míg a szomszédos Doborgaz polgármestere külön utakon jár.

„Itt az ideje kimondani, hogy egy céltudatos politikai zsarolás zajlik Bodakkal és Vajkával szemben. Példa erre a kompnál lévő beléptető rendszer működtetése körül kialakított botrányos állapot. Minden ilyen helyzet elkerülhető lenne, ha végre e két falu problémái is meghallgatásra találnának. Biztos vagyok abban, hogy a tárgyalóasztalnál többre jutnánk, közmegelégedésre. De amíg erőszakkal akarnak ránk kényszeríteni számunkra elfogadhatatlan dolgokat, addig kihasználunk minden lehetőséget a vajkai és a bodaki lakosok érdekeinek védelmében”- tette hozzá a vajkai polgármester.

Boráros József, Doborgaz polgármestere a facebookon arról győzködte az embereket, hogy a kompügy csak egy kampány a novemberi önkormányzati választások előtt, és arra buzdított, hogy ne vegyék komolyan, ha valaki az öreg komp visszahozásával fenyeget.

Világi Tamás, Nagybodak polgármestere érdeklődésünkre közölte, hogy most tájékozódik a komp körüli legújabb fejleményekről. „Mi szívesen fogadjuk, ha jobb feltételek mellett utazhatunk a kompon, és ha késő éjszakáig jár, napközben is gyakrabban. A lényeg számunkra az, hogy bármilyen időjárásban megbízhatóan közlekedjen” - tette hozzá a nagybodaki polgármester.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.