Már közel ötven közösség küldött követ az épülő alistáli plébániához

hirek.sk 2016. október 28., 16:10
PANNONHALMA. Közel ötven közösség küldött követ, hogy azok a „Mint élő kövek” elnevezésű találkozó szombati zárómiséjén való megáldásukat követően beépülhessenek a tervezett alistáli Szent Márton-plébánia alapzatába.

A szervezők sem gondolták, hogy ennyi szándék, hit, jóakarat fog a Pannonhalmi Főapátságban összegyűlni az idehozott és áldásra kért kövek, mint élő kövek formájában. Közel ötven közösség küldött követ például a bözödújfalui lerombolt és vízzel elárasztott templom falából, Aradról, a délvidéki Törökbecséről és a torontáloroszi temetőkertből, ahol Szent Márton kápolna áll. Érkezett sepsiszentgyörgyi patakkő, nagymarosi Duna-kő és Dráva-kő Kisszentmártonból. Hoztak követ az ezeréves határról, a csíkszentmártoni Úr-völgyből, az erdélyi Szovátából és Csíksomortánból, a partiumi Nagybányából és Nagykárolyból, a délvidéki Muzslyából, a pozsonyi magyar közösségtől. Szalkszentmárton mellett nem utolsósorban Szent Márton hegye, Pannonhalma a középkori monostorépület egy építőkövét ajánlotta fel Alistál épülő Szent Márton-plébániájának alapzatába.

A község plébánosa, Bozay Krisztián ugyanis új plébániát épít. Várszegi Asztrik főapáthoz fordult azzal a kéréssel, hogy a leendő plébánia alapköve Szent Márton-hegyéről származzon, azaz a Pannonhalmi Főapátság adjon egy követ, amit Főapát úr áld meg. Pannonhalma nagy örömmel és várakozással támogatta ezt az elképzelést és továbbgondolva Bozay atya kérését a HÁLÓ Egyesületen és a nyilvánosságon keresztül kértük, hogy minden Szent Mártonos település, egyházi szervezet és közösség is adjon vagy küldjön egy követ. A kérés meghallgatásra talált. A Kárpát-medence 65 helyszínéről érkeztek Pannonhalmára csütörtök este és eddig 47 közösség hozott vagy küldött követ is, hogy a HÁLÓ-találkozó keretében, a szombat esti zárómisén ezek áldásban részesülve beépülhessenek a tervezett alistáli Szent Márton-plébánia alapzatába.

Jelképesen a Kárpát-medence Szent Márton titulusú közösségei építik meg az új alistáli plébániát, ami a magyarság összefogásának, Szent Márton életpéldájának és 2016-os emlékévének egyik maradandó jelképe lesz.

A „Mint élő kövek” találkozónak otthont adó Pannonhalmi Bencés Gimnázium szerte a Kárpát-medencéből fogad diákokat a falai közé, most szerte a Kárpát-medencéből fogadja a szent mártonos közösségeket és az általuk hozott vagy küldött köveket őrzi a megáldásig.

A köveket Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldja meg 2016. október 29-én, szombaton a 17:30-kor kezdődő szentmise keretében a pannonhalmi Szent Márton Bazilikában. Az esemény záróestje 20:30-kor kezdődik.

0 HOZZÁSZÓLÁS