Magyar mise után koszorúzták meg Esterházy János mellszobrát Varsóban

hirek.sk 2012. március 12., 18:43
VARSÓ. Ünnepi magyar nyelvű szentmisével és Esterházy János varsói mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött vasárnap az 1848-1849-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos lengyelországi megemlékezés-sorozat.

Az istentiszteletet Nagy Gábor Emmánuel, a varsói magyar közösség lelkipásztora tartotta, és Pawel Sobstyl atya koncelebrálta, aki nem hivatalos források szerint idén átveheti a magyar plébános feladatait. Az ünnepi mise csaknem ötven magyar és lengyel résztvevője egyebek közt Esterházy János halálának 55. évfordulóján a felvidéki hazafi boldoggá avatásáért is imádkozott.

 A mise után a varsói magyar lelkipásztorság temploma előtt Kiss Róbert magyar nagykövet és Artur Górski, a Jog és Igazságosság (PiS) (a szmolenszki repülőbalesetben elhunyt Lech Kaczinski köztársasági elnök ellenzéki nemzeti konzervatív pártja) parlamenti képviselője megkoszorúzták Esterházy János mellszobrát. A lengyel politikus rövid beszédében kiemelte: Lengyelország csodálja, sőt irigyli a magyarokat, akik alkotmányukban is jelezték, hogy nemzeti jelképük a kereszt”. Ezzel utalt a mellszobron olvasható jelmondatra: „A mi jelünk a kereszt.” Kitért arra is, hogy március 15-én sok lengyel Budapesten fog ünnepelni a magyarokkal.

A koszorúzás után Magyar Pilvax néven irodalmi találkozót tartottak a templom közösségi termében, melyen az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot idézték fel versben, dalban és prózában. A lengyelországi megemlékezések keretében egyebek közt a lengyel parlamentben A magyar-lengyel barátság ezer éve című kiállítást mutatnak be, melyet szerdán Latorczai János, a magyar parlament alelnöke nyit meg.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS