HIRDETÉS

Magyar emlékek nyomában: Haraszthy Ágoston – San Diego

hirek.sk 2018. február 05., 17:53
A kaliforniai szőlőkultúra atyjának tekintik sokan a Magyarországról Amerikába kivándorolt Haraszthy Ágostont (1812–69). Az Újvidékhez közeli Futakon született, eleinte jogi pályára készült, majd 1830-ban felvették a királyi testőrségbe. Később szülőföldjén képviselővé választották, a pozsonyi országgyűlésben barátságot kötött Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal is.

Részben kalandvágyból Haraszthy utazgatni kezdett, bejárta Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat. Családjával együtt 1840-ben végleg kivándorolt, először Wisconsin államban telepedett le, ahol megalapította Haraszthy-falvát, ami ma Sauk City néven ismert. Majd San Diegóban lett seriff és képviselő – előbb ott, utóbb San Franciscótól északra, Sonomában szőlőtelepítésre adta a fejét. Vesszőket hozatott Európából (300 fajtát és százezer oltványt), köztük a Zinfandelt, amely ma is az egyetlen tősgyökeresnek számító kaliforniai szőlő. A birtok alapjait 1857-ben rakta le, a Buena Vistát (ma is működik Buena Vista Carneros néven). Angol nyelvű könyvéből (Grape Culture, Wines and Wine Making with Notes upon Agriculture and Horticulture, 1862) nemzedékek tanulták a szőlőművelést.

Haraszthy Ágoston, a kaliforniai bor magyar atyja.

Az utókor sokat vitázik személyéről, de két fontos tényt elismernek: ő tette kereskedelmileg is sikeressé Kaliforniát, és ő bizonyította be, hogy abban a klímában is lehet öntözés nélkül jó minőségű szőlőt termelni. Élete utolsó szakaszában cukornád-ültetvényes és rumkészítő volt Nicaraguában, mígnem saját birtokán – feltételezések szerint – halálra marcangolták a krokodilok. Sírja a Corinto melletti Hacienda San Antonióban található, nevét szobrok, táblák, utcák és intézmények őrzik. San Diegóban a Balboa Park közepén, az ottani Magyar Ház előtt áll a képen látható bronz emléktábla.

Farkas József György

(Az írás a Magyar emlékek a nagyvilágban c. sorozat része)

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS