HIRDETÉS

Magyar emlékek nyomában: Guyon Richárd – Isztambul

hirek.sk 2017. december 22., 09:12
Az 1848–49-i forradalom és szabadságharc hadosztály-parancsnoka, Guyon Richárd (1813–1856) a délnyugat-angliai Bath városában, brit katonacsaládban született, ő maga is kemény kiképzésben részesült. Húszévesen lépett be az osztrák hadseregbe, de miután szembekerült a monarchiával, és a fegyveres erőknél uralkodó állapotokkal sem tudott megbékélni, leszerelt.

A forradalom hírére, 1848 nyarán csatlakozott a magyar honvédséghez, és már szeptemberben őrnagyi rangot kapott. Részt vett a Jellasics elleni harcokban. A pákozdi és a schwechati csatákban tanúsított bátorságára Kossuth Lajos is felfigyelt, 1848. november 21-én ezredessé és a fel-dunai hadtest hadosztály-parancsnokává neveztette ki. Legfőbb haditette, hogy kiűzte az addig bevehetetlennek tartott felvidéki Branyiszkói-szorosból az osztrák védőket.

Ugyanakkor ellentéte Görgey Artúrral visszatérően súlyos nehézségeket okozott a szabadságharc felső vezetésében is. Guyon 1849 augusztusában Törökországba emigrált, ahol Kossuth altábornaggyá léptette elő.

Új hazájában iszlám hitre tért, a török hadsereg tábornoka lett Kursid (Hursid) pasa néven. A krími háborúban az ázsiai török hadsereg főparancsnokaként vett részt, később azonban – udvari intrikák nyomán – leváltották, majd valószínűleg megmérgezték.

http://infovilag.hu/data/images/2016-05/guyon_emlektabla_1956.jpghttp://infovilag.hu/data/images/2016-05/guyon_mellszobor.jpg

Guyon az Isztambul ázsiai oldalán található angol katonai temetőben nyugszik, a sírjáról készült felvétel a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívumának tulajdona. Különlegesség a sírfedőlap alján 1956-ban elhelyezett kiegészítő tábla, amely a Magyar Népköztársaság nevében tiszteleg az akkor 100 éve elhunyt tábornok emléke előtt.

2015 tavaszán az Isztambuli Hadtörténeti Múzeumban hivatalosan fölavatták Guyon Richárd egy évvel azelőtt már odaszállított szobrát. Az 1848–49-i szabadságharc tábornokának Györfi Sándor szobrászművész által készített mellszobrát Áder János köztársasági elnök adta át a török házigazdáknak és a múzeum látogatóinak.

Farkas József György

(Az írás a Magyar emlékek a nagyvilágban c. sorozat része)

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS