2018. szeptember 2., 14:42

Lubyová: Jól állunk tankkönyvellátottság terén

A holnap kezdődő tanévre az iskolák mintegy 2,6 millió tankönyvet kérvényeztek, ezekből jelenleg körülbelül 1,5 milliót vehetnek kézbe a diákok, ami 58%-os teljesítést jelent.

általános iskoláknak készült tankönyv
Fotó: TASR

Martina Lubyová iskolaügyi miniszter bizakodó az alig több mint 50% miatt, mivel tavaly a hasonló időszakban 47%-os, míg két éve alig több mint 30%-os volt a tankönyvellátottság.

A miniszter szerint ezt az a tény sem befolyásolja, hogy az idén 1,3 millió eurót kaptak az iskolák idegen nyelv tanítására alkalmas tankönyvekre, melyeket maguk választhatnak ki, valamint több mint 200 ezer eurót a másodikosok számára készülő természetismeret könyvekre. A nyár elején több új tankönyv kapcsán is tárgyalt a minisztérium a könyvkiadókkal, a közbeszerzés eredményei ősszel lesznek ismertek.

A szakminisztérium ebben az évben 6,8 millió eurót költött új, valamint újra kiadott könyvekre, ezt az összeget további 1,1 millióval emeli meg szeptember folyamán. „Az idén felhasznált, közel 10 millió eurós keret nagy részéből készítik elő az új, valamint az újra kiadandó tankönyveket, de ebből az összegből finanszírozzák a szállításukat is” - mondta el Lubyová.

Az iskolaügyi minisztérium a jövőben a könyvek élettartamára is jobban figyel. „Úgy gondoljuk, ha a tankönyvek a megfelelő ciklus szerint kerülnek felhasználásra, akkor azok későbbi rendelése terén is kialakul egy előre látható rendszer, és talán egyszer elérjük a 100%-os ellátottságot” - nyilatkozta a miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.