2018. július 1., 09:10

Nincs lengyel-német megállapodás a menedékkérőkről

Lengyelország nem kötött semmilyen megállapodást a menedékkérőkről - mondta a lengyel külügyminisztérium szóvivője azután, hogy a német kormány egy dokumentuma szerint Varsó egyike annak a 14 uniós tagállamnak, amelyektől ígéretet kapott, készek megállapodni a Németországból kiutasítandó migránsok visszafogadásáról.

Migránsok01
Fotó: TASR
A feljegyzés szerint a megállapodásra kész 14 ország között van Magyarország, Lengyelország és Csehország is, amelyek korábban hevesen elleneztek mindenféle menekültelosztási elképzelést. Rajtuk kívül még Belgium, Franciaország, Dánia, Észtország, Finnország, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Svédország egyezett meg a kérdésről Németországgal a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón.

A lengyel cáfolatot a Reuters hírügynökség közölte. Ebben Artur Lompart a varsói külügyminisztérium szóvivője kijelentette: "Nincsenek semmilyen új megállapodások a menekültek visszafogadására az Európai Uniós országokból, ezt megerősítjük, ahogy ezt tette a Cseh Köztársaság és Magyarország is.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök az MTI megkeresésére azt közölte: ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.
Andrej Babiš cseh kormányfő ugyancsak szombaton cáfolta, hogy Csehország ígéretet tett volna Angela Merkel német kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó migránsokat befogadnák azok az államok, amelyekben a migránsokat az Európai Unió területén először regisztrálták.

Megosztás
Címkék