Lelkésztovábbképzőt tartottak az SZRKE lelkipásztorai számára Mályiban

Majoros Jácint 2018. november 09., 09:50

„Nincs más hátra, mint előre!“ – aktualitások az egyházban címmel egyetemes egyházi lelkésztovábbképzőt szervezett a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) a Miskolchoz közeli Mályiban található Mécses Központban a gömöri, az abaúj-tornai, a zempléni és az ungi egyházmegyékben szolgáló lelkipásztorok számára.

„Egyházunk nagy hangsúlyt fektet a lelkészek továbbképzésére. Megpróbáltuk az előadásokat úgy összeállítani, hogy éppen az aktuális helyzetben tudjunk segítséget és információt nyújtani a lelkészeinknek, hogy a gyülekezeti szolgálatban és minden más téren megfelelő módon tudjanak helytállni“ – mondta el Fazekas László református püspök. 

A lelkésztovábbképzőn Fazekas László az óvodaprogram küldetéséről és annak megvalósulásáról tartott előadást. Az illetékes lelkészek pedig bemutatták az óvodaprogram jelenlegi állását  az érintett gyülekezetekben. Rákos Lóránt a nemrég elfogadott SZRKE-ban elfogadott új törvényről, amely a tisztségek betöltését szabályozza, míg Szénási Lilla az új hittankönyv és annak használatát mutatta be a lelkészeknek. 

 „A jövő kalendáriumi évben legalább 7-8 helyen be tud indulni a 16 helyből az óvoda. Azt is kell látni viszont, hogy a szlovákiai törvényi előírások nem könnyítik meg a helyzetünket. Nagyon fontos az, hogy azt a törvényi lehetőséget, amit a szlovák törvényhozás ebben a témakörben lehetővé tesz, úgy tudjuk kihasználni, hogy pozitív szándék legyen a szlovák kormányzat irányából és hogy lehetőséget adjon arra, hogy ez az óvodahálózat minél hamarabb beinduljon – mondta el Géresi Róbert püspök-helyettes. 

A lelkésztovábbképző a Kulturális és Közművelődési Központtal való közös szervezésben, valamint  Magyarország kormányának támogatásával   valósult meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS