HIRDETÉS

László Béláé idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díj

2011. április 03., 18:53
POZSONY.László Béla, a Nyitrai Konstanti Filozófus Egyetem nyugalmazott oktatója kapta idén a Felvidéki Magyar Pedagógus Díjat. A hazai pedagógustársadalom egyik legrangosabb elismerését szombaton este a Szlovákiai Magyar Pedagógusok XVII. Országos Találkozóján, Rozsnyón adták át.

"A 71 éves, ma is aktív közéleti ember, László Béla tanár úr több évtizeden át szolgálta a hazai magyar pedagógus-képzést. Az egyetemi oktatói-szervezői munka mellett időt szakított a közéleti tevékenységre is, kiadványaival, statisztikáival segítette a szlovákiai magyar közoktatás helyzetének javítását"– mondta a hírek.sk-nak Pék László, a Pedagógusszövetség elnöke.

 László Béla 1963-tól tanított a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen. 1990 és 1993 között az egyetem magyar tagozatának dékán-helyettese, 1999 és 2003 között az Algebra és Számelmélet Tanszék vezetője. 2002-ben szerezte meg a professzori fokozatot, 2004 és 2008 áprilisa között az egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja.

Több monográfia és szakkönyv valamint tankönyvek, egyetemi jegyzetek, számos tanulmánykötet szerkesztője. Jelentős eredményeket ért el a tehetséggondozás területén, több matematikai szakfolyóirat szerkesztője.

László Béla az egyik legjelentősebb alakja a magyar nemzetiségi felsőoktatásnak. Azon szaktudósok közé tartozik, akik jelentős tudományos tevékenységük mellett fontosnak tartották közösségük sorsát is. Szaktudományos munkássága mellett a nemzetiségi felsőoktatást érintő tudományos tevékenysége is útmutató. Oktatói, tudományos tevékenységének kezdete óta küzdött az önálló nyitrai magyar felsőoktatásért, s lényegében az ő érdeme, hogy a nyitrai egyetemen létrejött a magyar nemzetiségi kar, amelyet négy éven át vezetett. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el itthon és Magyarországon egyaránt.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS