cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. május 29., 11:52

Lampl Zsuzsanna könyvet írt a szlovákiai magyar politikai helyzetről

A megosztottság kezdetei a címe annak a könyvnek, amelyet Lampl Zsuzsanna szociológus, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem politológiai és euroázsiai tanulmányok tanszékének tanára írt. A könyv az 1989-es bársonyos forradalomról és az azt követő időszakról, illetve a szlovákiai magyar pártok, mozgalmak megalakulásáról szól.

Lampl Zsuzsanna
Fotó: TASR

A tanulmánykötetet a Szlovák Tudományos Akadémia adta ki.

A szerző a szlovákiai magyar politikát veszi górcső alá, az 1989-es események utáni politikai időszakot dolgozza fel.

Rámutat arra a fontos jelenségre, hogy a magyar közösségnek 31 év után nincs érdekképviselete a szlovák parlamentben.

Az állandó veszekedések és a megosztottság az egyik fő oka annak, hogy 2020-ban sok magyar választó elfordult a magyar pártoktól

– mondta Lampl.

A szerző a könyvében áttekinti az egyes pártok megalakulásának történetét, és arra a kérdésre is választ ad, az egyes formációk miért tartózkodtak attól, hogy pártoknak nevezzék magukat. Külön fejezetet szán a nemzetiségi kérdésre is, amely 1989 decemberében jelent meg a köztudatban a szlovákiai társadalmon belül. Lampl szerint ez a cseh-szlovák, illetve a szlovák-magyar kapcsolatokat egyaránt befolyásolta.

Kutatásai során különféle forrásokat használt fel, a novemberi események magyar főszereplőinek és az akkori magyar politikai elit képviselőinek emlékeit dolgozta fel.

A szlovákiai magyar politizálás jelenét csak akkor érthetjük meg, ha ismerjük annak eredetét

– vallja Lampl.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.