Lakossági fórumsorozaton fejthetik ki véleményüket a gútaiak

2018. április 11., 20:50
hirek.sk

GÚTA. A Köz-Ért Polgári Kör októberben azzal a céllal indított lakossági fórumsorozatot Gútán, hogy kikérje és meghallgassa a helyi lakosok közéleti témákkal és a város életét érintő kérdésekkel kapcsolatos észrevételeit. A harmadik ilyen jellegű rendezvényt február 15-én a városvezetés több képviselője jelenlétében Puruk városrészben tartották. A felvetett, majd sokak által véleményezett programpontokról Samu István városi önkormányzati képviselő, a Köz-Ért Polgári Kör elnöke tájékoztatta portálunkat.

Csütörtökön este immár a harmadik lakossági fórumot rendezte meg a tavaly alakult Köz-Ért Polgári Kör. „Mindig más-más városrészben tartunk találkozókat, amelyeken a helyi polgárok közéleti kérdések iránti érdeklődését próbáljuk felkelteni. Kíváncsiak vagyunk a városvezetéssel, illetve az önkormányzattal kapcsolatos elvárásaikra, illetve jobbító szándékú ötleteikre, valamint a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos véleményükre is. Az októberben a városi művelődési központ Libresszó-termében tartott első összejövetelünkön hozzávetőleg harminc, majd novemberben a Béke utca egyik vendéglőjében megrendezett fórumon több mint húsz érdeklődő jelent meg. Mivel a közel negyven lakost vonzott tegnapi rendezvénynek Puruk városrészben egyetlen vendéglátó-ipari egység sem volt hajlandó helyet adni, illetve a betervezett helyszínt annak tulajdonosai szinte az utolsó pillanatban mondták le, ezért az ottani játszótéren állítottunk fel egy méretes sátrat, amelyben a „fűtést“ forralt borral biztosítottuk. Azzal talán azt az utóbbi évtizedekben az emberekbe rögződött félelmet is oldottuk, hogy mások előtt nem mernek a véleményüknek hangot adni“ – mondta el portálunknak Samu István, aki a városi kulturális bizottságnak is az elnöke.

Második alkalommal jelent meg a fórumon Horváth Árpád, Gúta polgármestere – aki a megvitatott témák kapcsán kifejtette álláspontját –, valamint néhány önkormányzati képviselő. Jelentős időszerű kérdésekről volt szó.

Az útfelújítás után a LIDl tervezett érkezése került terítékre

„Először a jelenlevőkkel ismertettük Gúta város idei rövidtávú fejlesztési tervét, amelynek fontos részét képezi a rendkívül rossz állapotban levő helyi utak, járdák és parkolóhelyek felújítása is. Elmondtuk, hogy a városkasszába befolyó elég kevés pénzből mennyit lehet majd erre a célra költeni“ – ismertette Samu István az első programpontot, amelyet egy huzamosabb ideje nagy vitát kiváltó kérdés, a helyi LIDL áruház építése, illetve annak elhalasztása követett.

„Most úgy tűnik, hogy az eredeti tervtől eltérően mégsem lesz Gútán LIDL áruház, amiért egyesek féligazságokra hivatkozva a városvezetést hibáztatják. A fórumon megpróbáltuk elmagyarázni, hogy a LIDL érkezése javarészt a közvetítő Sedus Group ingatlan-felvásárló és -közvetítő cégen múlik, s úgy véljük, hogy még nem ért véget ez a történet. Sokadmagammal együtt azt gondolom, hogy a végső megoldást illetően mindenképpen be kell vonni a lakosságot. A cég ugyanis előzőleg azért akart megfelelő helyi ingatlanokat felvásárolni, hogy azokat az épülő LIDL áruház rendelkezésére bocsássa. Kimondottan e célból a cégnek a városi vagyonból jutányos áron, 500 ezer euróért impozáns helyen fekvő telkeket adnánk el. Miután azonban a LIDL meggondolta magát, azaz mégsem akar áruházat építeni Gútán, esetleg megfontolandó lehet, hogy érdemes-e más áruházlánccal tárgyalnunk egy gútai áruház felépítéséről, vagy mondjunk le az új üzletközpontról“ – fejtette ki a városatya.

Ha a Sedus Group eláll az előszerződéstől, pénzbírságot kell fizetnie

Samu István elmondása szerint a tegnapi találkozón többen azon a véleményen voltak, hogy ha biztosan nem érkezik a LIDL a városukba, akkor az önkormányzatnak talán nem kellene elkapkodni a további áruházláncokkal folytatandó tárgyalásokat. Ehelyett inkább ki kell kérni a lakosság véleményét, hogy az üzletközpont építésére aránylag olcsón felkínált telkekről a jövőben érdemes-e más áruházlánccal egyezkedni.

„Egy kisebb Tesco üzletközpont ugyan már működik Gútán, de a helyi lakosok az árak és az áruválaszték szempontjából is ragaszkodtak a LIDL érkezéséhez. Nem mindegy nekik, hogy akármilyen üzletközpont nyíljon a városban, ők a LIDL-ben szeretnének vásárolni. A fórumon az is elhangzott, hogy mielőtt a városi önkormányzat ez ügyben tovább egyeztetne a Sedus Group céggel, mindenképpen mérlegelje a polgárok igényeit és vonatkozó észrevételeit. A polgármester úr azt mondta, hogy a városnak van egy előszerződése a Sedus Grouppal, s ha a cég nem tudja teljesíteni az abban foglaltakat (konkrétan a LIDL áruházat hozza Gútára), illetve eláll az előszerződéstől, akkor 50 ezer eurós büntetést kell befizetnie a városkasszába, amit én is pártolnék“ – vázolta az aktuális helyzetet Samu István.

Tisztítóállomás nélkül nem épülhet ki a teljes körű csatornahálózat

A 3. fórum utolsó programpontjaként a helyi csatornahálózat kiépítése került szóba, ugyanis a szennyvíz elvezetése régóta megoldatlan probléma Gútán. „Bár egyre több háztartás kötődik rá a csatornahálózatra, továbbra is égető gondot jelent a szennyvíz megfelelő elvezetése. Városunk nem rendelkezik tisztítóállomással, mert a Nyugat-szlovákiai Vízművek (ZsVS) előző vezetésében elég nagy káosz uralkodott. Hiába volt kikiáltva a legelső prioritásnak a gútai tisztítóállomás létesítése, a helyi szennyvíz gyakorlatilag annak ellenére a Vág folyóba kerül, hogy Gúta város a ZsVS egyik részvényesének számít. A környezetvédelmi tárcának állítólag nincs költségvetési tétele tisztítóállomások létesítésére, már csak uniós pályázati pénzek érkezésében reménykedhetünk. Uniós pénzből és némi állami támogatásból, ahogy Párkányban, úgy végre nálunk is tisztítóállomásnak kellene létesülnie, amely nélkül a teljes körű csatornahálózat sem épülhet ki Gútán, ugyanis annak hiányában uniós pályázati pénzek sem igényelhetők“ – fogalmazott.

Samu István úgy látja, hogy ez egy ördögi kör. Gútán a vízelvezetés mindig is kardinális kérdésnek számított, hiszen a „legmagyarabb város“ elég belvizes területen fekszik, ahol gyakran magas a talajvíz szintje. „Ahogy a fórumon is elhangzott: a lakosság a jelenleginél szigorúbb ellenőrzést igényelne az árkok esetében, hogy azokat az új építkezések során ne lehessen betemetni. Ellenkező esetben kiadósabb esőzések idején a bel- és talajvíz kapcsán a lakosság nagy gondokkal szembesül. Ez fokozottan állítható Puruk városrész esetében, ahol mielőbbi hatékony megoldást kell találni a vízelvezetésre!“ – hangsúlyozta.

Áprilisban Gúta-Alvégen folytatódik a „városi roadshow“

Végül Samu István elmondta, hogy áprilisban Gúta-Alvégen folytatódik a fórumsorozat, ahol a városrész gondjainak megvitatásán túl az eddig felvetett témákkal kapcsolatos fejleményekről is beszámolnak majd a jelenlevőknek.

„Addig a már vázolt témákról tájékoztatjuk az összes városi képviselőt, illetve kidolgozzuk vonatkozó javaslatainkat, s a polgármester úrral együtt azokra megpróbálunk mielőbbi megoldásokat találni. Remélhetőleg a Köz-Ért Polgári Kör „városi roadshowjának“ következő állomásán már a megoldásra vonatkozó konkrét tervekről is tájékoztathatjuk a lakosságot. Azonkívül a novemberi helyhatósági választások kapcsán a szavazás jelentőségéről és következményeiről, illetve különféle választási tudnivalókról is elbeszélgetünk majd a jelenlevőkkel. Szeretnénk elérni, hogy ha az elmúlt évtizedek során kialakult közönyt és véleménynyilvánítással kapcsolatos félelmeket a civil kurázsi és a közéleti kérdések iránti érdeklődés növekedése váltaná fel“ – zárta tájékoztatását a fórumsorozat főszervezője.

Kövesse facebook oldalunkat is!