2018. május 11., 11:18

Közösségmegtartó kis bástyáink

Szinte közhelynek számít, annyit emlegetjük, hogy a veszélyben lévő kisiskolák egy-egy falu szempontjából milyen nagy értéket jelentenek. Az utóbbi években, amikor már a legmagyarabbnak számító Csallóközben is több 1-4. osztályos iskola (sőt teljes szervezettségű is!) bezárt, még inkább vigyáznunk kell rájuk.

kisiskolák
Médialapozó

Elsősorban a szülők felelőssége, hogy hova íratják gyermekeiket. Bizonyított, hogy a tehetség nem vész el a kisiskolában sem, a nehezebben tanuló, netán problémás gyerkőccel pedig ott sokkal többet tud foglalkozni a pedagógus, hiszen kevesebb a kisdiák. A kisiskola olyan, mint egy nagy család, ahol egymást segítve és szeretve igazi második otthonban érezheti magát gyermek, pedagógus és szülő egyaránt. Az áprilisi beíratások apropóján körülnéztünk a Felvidéken – nyugattól keletig –, hogy helyzetképet kapjunk kisiskoláink állapotáról.

Egyszer fent, másszor lent

A Dunaszerdahelytől 12 km-re keletre, a Kis-Duna partján fekvő Felsővámos, régi, közkedvelt nevén Vámosfalu iskolájának jelenleg 19 tanulója van. Az egy összevont és két önálló osztályban 3 szakképzett alsó tagozatos tanítónő és 1 nevelőnő biztosítja az oktatást. Az alig 1000 lelket számláló községben emeletes, felújított iskolaépület van, amely 45 tanuló befogadására is képes lenne. Hajdanán volt is ennyi gyermek, most azonban az országos demográfiai helyzet itt is tükröződik az alacsony létszámban.

Már sok éve 15 körüli a létszám, de ez év szeptemberétől 20 fölé emelkedik. A 2 távozó negyedikes helyébe ugyanis 8 elsőst írattak be a szülők. Az óvodás gyerekek számából arra lehet következtetni, hogy a következő 2 évben újabb létszámcsökkenésnek néz elébe az iskola, de aztán megint többen lesznek, mert mostanában aránylag sok gyerek születik. A „sok” nagyon viszonylagos, hiszen ez sem jelent többet 8-10 gyereknél.

Az iskola igazgatónője, Nagy Erzsébet elmondása szerint kevés gyereket vállalnak a szülők, sok az egyke, ez a valódi oka a kis létszámnak. Más iskolába csak elvétve íratják be őket, 1-2 tanuló jár a szomszédos Vásárútra, ahol teljes szervezettségű iskola van, és szintén csak 1 vagy 2 gyereket írattak be Dunaszerdahelyre, leginkább azért, mert ott dolgozik a szülő. A vámosfalui kisiskola gyerekei bábjátékkal készülnek a Duna Menti Tavaszra Rebro Ágota tanítónő, bábművész segítségével.

Négy évfolyam egy osztályban

A Lévai járás négy magyar oktatási nyelvű kisiskolája közül (Alsószemeréd, Garamsalló, Ipolyvisk, Szalatnya) Csontos Vilmos szülőfaluját látogattuk meg. A nagy százalékban romák által lakott Garamsalló tanintézményében az igazgatónőt, Kabáth Erzsébetet faggattuk. Elárulta, hogy a 2018/2019-es tanévnek három elsőssel fognak nekivágni.

"Az alatt a három esztendő alatt, amióta az iskolát igazgatom, rendszerint 3-4 elsősünk volt, mind falubeliek. Jelenleg 11 tanuló látogatja iskolánkat: 4 elsős mellett 5 másodikos, 1 harmadikos és 1 negyedikes kisdiákunk van. Annak, hogy négy évfolyam vegyesen tanul egy osztályban, megvannak az előnyei és a hátrányai is. Mindenképpen előnynek számít, hogy például az anyák napi műsorra készülve a negyedikes versét ugyanúgy megtanulja az elsős is, hiszen közösen gyakoroljuk be ezeket. Próbálunk együttműködni a helyi óvodával is, műsorunk táncos részébe beszerveztünk két ovis kislányt,leendő elsőseinket" – mondja el az igazgatónő.

Az iskola tehát jó viszonyt ápol az óvodával, s bár nem egy gazdag településről van szó, élvezik az önkormányzat támogatását. Az igazgatónő elmondása szerint, ha valahol igazán indokolt az iskola fennmaradása, akkor az Garamsalló. Ezeknek a roma származású, magyar anyanyelvű, szociálisan hátrányos helyzetű kisgyermekeknek ugyanis szükségük van egy helyi intézményre, ahová kötődni tudnak.

„Nagy szerencsém van, hiszen álomiskolában dolgozhatok”

A kisgéresi iskolába fülig érő mosollyal járnak a gyerekek, legalábbis a szülők szerint. A keleti végeken található 1– 4. osztályos kisiskola létszáma az utóbbi években megduplázódott, részben annak köszönhetően, hogy még a közeli Királyhelmecről is többen ide hordják gyermekeiket.

"A nagyobbik lányunkkal átélt rossz tapasztalatok miatt adtuk Pankát ebbe az iskolába, és egy percig sem bántuk meg döntésünket. Jó kis csapat jött itt össze, a gyerekek imádnak tanulni, foglalkozásokra járni, csak az elégedettség hangján szólhatunk erről az intézményről. Kár, hogy felső tagozatuk nincsen!" – mesélik az iskolaválasztás kapcsán a királyhelmeci Novákovicsék.

Az iskola igazgatónője, Asszonyi Zsuzsanna elmondása szerint az első osztályban 11, a másodikban 5, a harmadikban 12, a negyedikben 10 diákjuk van. Ezek közül a második és a negyedik összevont osztály. Mustármag nevű bábegyüttesük rendszeres résztvevője és díjazottja a Duna Menti Tavasznak, s diákjaik számos más versenyen is szépen teljesítenek.

"Mostanában folyton úgy érzem, hatalmas szerencsém van, hiszen egy álomiskolában dolgozhatok. A gyerekek szeretnek tanulni, a szülők szívesen dolgoznak együtt velünk, az önkormányzattal pedig tökéletes a kapcsolatunk. A gyerekek szívesen járnak ide, nincs rá szükség, hogy felemeljük rájuk a hangunkat. Ha túl hangosnak bizonyulnak, mi elcsendesedünk, és ebből ők már tudják, mi a dolguk. Érzik, hogy szeretjük őket, s ezért bármire képesek" – tudjuk meg az igazgatónőtől a jó kisiskola titkát.

(Cikkünk a MAGYAR7 c. hetilap bevezető számában jelent meg.)

kisiskolák
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.