HIRDETÉS

Közös megemlékezés az Aggtelek–Kecső határszakasz megnyitásának 10. évfordulóján

hirek.sk 2018. március 05., 13:15
AGGTELEK, KECSÕ. Hálaadó istentiszteletet tartottak az aggteleki református templomban annak emlékére, hogy 10 évvel ezelőtt távolították el a sorompót az Aggtelek–Kecső határszakaszról.

Szlovákia és Magyarország határszakaszain egy évtizeddel ezelőtt még sorompók álltak. 2007. december 21-én kilenc tagállammal bővült a schengeni övezet, s lebontották a sorompókat, megszűnt a határőrizet. A szlovákiai Kecső és a magyarországi Aggtelek közötti határ megnyitása alkalmából akkor egy ún. „Helló szomszéd!“ emlékpadot adtak át, amely ma is azt jelképezi, hogy a két szomszédos község lakói ismét bármikor találkozhatnak. Ennek emlékére az aggteleki református templomban hálaadó istentiszteletet tartottak.

Falakat építünk, amiket le kell bontani, mert ha nem bontjuk le ezeket a falakat, akkor nincs jövendőnk – hangzott el az ökumenikus istentiszteleten, ahol köszöntőt Mező Arnold aggteleki református lelkipásztor mondott. Igét Ferenczy Erzsébet evangélikus lelkipásztor hirdetett, majd a rozsnyói-gömörhosszúszói Solarik Vilmos evangélikus és André János szilicei református lelkipásztor köszöntötte megjelenteket.

„Területeket lehet szétvágni, de az emberekre kell figyelnünk mindig és mindig a mindenható Istennek kegyelmébe, oltalmába ajánljuk magunkat” – fogalmazott Mező Arnold. „Isten kegyelmében nem az számít, hogy milyen nemzetiségűek vagyunk, milyen országnak vagyunk az állampolgárai, hanem az számít, hogy a mindenható Isten kegyelme megtart bennünket és különösen hálásak vagyunk azért, hogy nincsenek fizikai határok, amik elválasztanak bennünket attól, hogy a közös múltunk után közös jövőnk is legyen” – fűzte hozzá az aggteleki református lelkipásztor.

Kecső és Aggtelek a 19. század elején testvéregyház község volt, közös anyakönyvezéssel, majd 1938 és 1945 között szintén közös anyakönyvezéssel volt a két település. Ennek kézzel fogható bizonyítékait a templom falán kiállítva ma is őrzik. A megjelent lelkipásztorok közül többen személyes példát említve emlékeztek a régi időkre, amikor még félve, gombóccal a torokban keltek át egyszer-egyszer az átkelőkön.

Solarik Vilmos evangélikus lelkipásztor személyes történetet elevenített fel, mint mesélte, Debrecenből hazafelé tartva nem tudott átjutni a határon, mert hat órakor bezárt a határátkelő, ugyanakkor néhány évvel később már gond nélkül átkelhetett. „Fontos, hogy azt, amit az emberi gonoszság és bűn elszakított, ezt most egybeépíthetünk, és újra őrizzük a terület közös hagyományát” – hangsúlyozta.

A ma Vígtelkén élő Bokros Gyula tíz évvel ezelőtt a sorompó eltávolításánál is ott volt, mint akkor, most is egy verssel készült az évfordulóra. „Ezt érzi az ember, úgy szívében, lelkében, mint fizikailag is. Amikor ma jöttem át, a gombóc helyében inkább az a jól eső érzés, bizsergés fogott el, hogy szabadon mehetünk oda-vissza” – jegyezte meg.

A hálaadó istentiszteleten az Aggteleki Általános Iskola Gyerekkórusa többször is fellépet, majd Székely Kinga vetített képes előadását hallgathatták és nézhették a megjelentek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS