Kontrasztkiállítás

hirek.sk 2012. január 12., 13:44
DUNASZERDAHELY. Január 9-től látogatható a Magyarországi Református Egyház és a Rendőrség által létrehozott multimediális Kontrasztkiállítás, melyet Fazekas László, a Szlovákiai Református Egyház püspöke nyitott meg. A megnyitón elhangzott beszéde az alábbiakban olvasható.
"A modern ember azt állítja, hogy nagykorúvá vált. Ez azt jelenti, hogy önmaga képes élni az életét, meghatározni azt, hogy hogy számára mi a jó és hasznos, irányítani a körülötte lévő dolgokat, és önmaga határozni a sorsa felől.

Nem túl elhamarkodott és meggondolatlan ez a kijelentés? Nem hangzik ez túl nagyképűen? Mert a valóság egészen mást mutat.

A világ, s benne az ember fejlődése, valamint az életünk folyamán felmerülő problémák és kihívások azt mutatják, hogy az ember nagyon sok esetben képtelen megfelelően élni a lehetőségekkel, és képtelen felelősségteljes döntést hozni. Egyre nehezebb a döntés az értékes és az értéktelen, a szent és a szentségtelen, a hasznos és a káros között. A döntést és az értékelést még nehezíti az is, hogy az emberi életre és egészséges fejlődésre káros dolgok, eszmék, elgondolások és életviteli gyakorlatok sokszor olyan természetességgel jelennek meg, hogy el sem gondolkodunk a következményeken. Csak akkor látjuk ezek negatív hatásait, amikor szemléljük a felbomló családok vergődését, az árván maradt gyermekek vágyódását a megfelelő, nyugodt családi háttér után; szemléljük sok reményvesztett és életkedvet elveszített ember próbálkozását egy kis öröm megtapasztalására...

Ez a kiállítás, amit a FEMIT polgári Társulás szervezett meg itt Dunaszerdahelyen, a Magyarországi Református Egyház és a Rendőrség együttműködése révén jött létre, és arra szolgál, hogy szembesítsen a valósággal. A valóságot vagy nem vesszük észre, vagy nem akarjuk észrevenni. Pedig előbb-utóbb szembesülünk azzal, hogy az egyik oldalon családok hullnak szét, míg a másik oldalon azt hangoztatjuk, hogy a társadalom alapsejtje a család. Az egyik oldalon engedjük, hogy törvény által védett módon parányi életek pusztuljanak el a kórházak falain belül, a másik oldalon pedig sokszor kemény küzdelem folyik azért, hogy megfoganjon egy élet. Az egyik oldalon valaki eldobja magától az életet, a másik oldalon pedig küzdünk valaki életben tartásáért.

Nekem ez azt a képet juttatja eszembe, amely évtizedekkel ezelőtt sok család házának falán lógott: a széles út és a keskeny út képét. Ez a kép azt a jézusi igét példázza, amely a Máté evangéliumában van lejegyezve: „Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt." (Mt 7,13-14)
Ez a kiállítás a szoros kapu és a keskeny út megtalálására és az azon való haladásra akar biztatni. Isten elénk adta az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válasszuk azért az életet! (5Móz, 30,19)

Ezzel ezt a kiállítást megnyitom, megköszönve a kiállítást előkészítők munkáját a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nevében is és mindenkinek gazdagító élményt kívánok."Forrás: reformata.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS