2018. május 3., 16:35

Kiska nyugtalan az RTVS-ben történtek miatt

Andrej Kiska államfő nagy nyugtalansággal figyeli, hogy mi történik a Szlovák Rádiónál és Televíziónál (RTVS). A cenzúrát, amelyről a szerkesztők beszámoltak, illetve hogy a véleményük kinyilvánítása miatt bocsátanak el újságírókat, megengedhetetlennek tartja. Ezt az egyik közösségi oldalon közzétett bejegyzésében írta az elnök csütörtökön, hozzátéve: a televízió és rádió nem válhat a politikusok kiszolgálójává, a vezetésnek pedig rendszeresen és világosan meg kellene magyaráznia a lépéseit a koncessziós társaságoknak.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

„Elvárom, hogy a felelős intézmények – a parlamenti bizottság, a kulturális minisztérium és a televíziós tanács - tegyék meg a szükséges lépéseket az RTVS újságíróinak védelme és a minőségi tartalom sugárzása érdekében” – írta Kiska. Az elnök szerint Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol a média a demokrácia őrzőjének feladatát látja el, és ott, ahol az állami szervek csődöt mondanak, leleplezi a korrupciót, a kliensrendszert, továbbá felhívja a figyelmet az egyes intézmények hiányosságaira is. Úgy véli, a szabad és független média a demokrácia fontos és elengedhetetlen alapfeltétele.

„Ján Kuciak újságíró és barátnője, Martina Kušnírová meggyilkolása olyan seb, amely soha nem heged be és mindig fájni fog. Az újságírók ellen indított támadások és a munkájuk becsmérlése Szlovákiában már évek óta általános jelenség” – figyelmeztetett Kiska, aki szerint a sajtószabadság mai világnapja alkalmából talán fontosabb, mint bármikor, hogy hangsúlyozzuk: Szlovákiában is veszélyben van ez a szabadságjog. „Az országunk a nemrég közzétett, a sajtószabadság mértékét rangsoroló listán egy év alatt tíz helyet esett vissza, és jelenleg a világ 180 országa közül a 27. helyen áll” – emlékeztetett az államfő.  

Az RTVS vezetősége szerdai állásfoglalásában kijelentette, hogy a közmédiánál semmi olyan nem történik, ami miatt aggódnia kellene a közvéleménynek, az újságíróknak, vagy a tudományos élet képviselőinek. Hozzátették, hogy a sajtószabadságot és –függetlenséget mindig is a közszolgálati média alappillérének tartották, és tiszteletben tartják a demokratikus elveket, valamint a vélemények pluralitását. Erika Rusnáková, az RTVS szóvivője szerint az egyes alkalmazottak távozása és az újak érkezése az új igazgatóság felállásának természetes velejárója. Hozzátette: a fluktuáció a múltban ennél összehasonlíthatatlanul nagyobb mértékű volt. Az RTVS továbbra is olyan független és közszolgálati jellegű média marad, amely minőségi, ellenőrzött és hiteles információkat közöl – zárta a szóvivő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.