Kiska egyelőre nem nevez ki több alkotmánybírót, mert a parlament megint nem teljesítette a kötelességét

ma7 | TASR 2019. május 22., 12:53

Andrej Kiska államfő nem nevez ki több alkotmánybírót, amíg a képviselők meg nem választják a kellő számú jelöltet úgy, ahogy azt az alkotmány megköveteli tőlük. Ezt a szerdai, ismételt jelöltválasztás után jelentette ki Roman Krpelan elnöki szóvivő.

Fotó: TASR

„Amikor Andrej Kiska államfő egy hónappal ezelőtt kinevezett három alkotmánybírót, kijelentette: a rendkívüli szükségmegoldás mellett döntött, hogy biztosítsa az alkotmányos szervek rendes működését. A többi bírót akkor fogja kinevezni, ha a képviselők megválasztják a kellő számú jelöltet úgy, ahogy azt az alkotmány megköveteli tőlük” – szögezte le Krpelan, hozzátéve:

a parlament megint nem teljesítette a kötelességét, hiszen nem választotta meg mind a tíz hiányzó jelöltet.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa négy újabb alkotmánybíró-jelölt nevét terjeszti Andrej Kiska államfő elé. Kedden a képviselők Pavol Boroňt, Marek Tomašovičot és Martin Vernarskýt, szerdán Patrik Palšát választották meg. Összesen 24 pályázó közül választhattak.

Lassan, de biztosan? A parlament egy alkotmánybíró-jelöltet választott meg, újabb szavazás lesz
A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. A korábban megválasztott nyolc jelölt közül Andrej Kiska államfő három új alkotmánybírót nevezett ki, működőképessé téve ezáltal az Alkotmánybíróság (AB) plénumát. Az AB elnökének Ivan Fiačant nevezte ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS