Kiska átveszi a stafétát

Dunajszky Éva 2019. október 12., 19:38

A vontatott indulás után, ami Andrej Kiskának is csalódást okozott egy kicsit, úgy tűnik, beindul a szekér. Legalábbis erre enged következtetni a Polis ügynökség legutóbbi felmérése, amely szerint Andrej Kiska Emberekért pártja egy kicsivel több embert képes jelenleg megszólítani, mint a Progresszív Szlovákia/Együtt koalíció közösen. Kiska volt államfő pártja tehát jelentősen javított a preferenciáin, és egy kis előnnyel az ellenzék élére állhatott, így nem egészen fél évvel a parlamenti választás előtt Andrej Kiska álma a kormányfői székről egy kicsit közelebb került a valósághoz, írja a .týždeň.sk portál.

Fotó: TASR

PS/Együtt meglehetősen váratlanul és nem szokványos módon Kiskáék közgyűlésén hozakodott elő a közös koalíció kérdésével. Akkor az Emberekért párt politikusai azt mondták: most még azt várják, hogy a pártjuk növekedni fog, s hogy egyelőre nem tudnak olyan felmérésről, amelyik megerősítené, hogy az összefogás hatékonyabb lenne, mintha egyedül mérettetnék meg magukat.

„Az emberek számára nem az a fontos, milyen formában fogunk együttműködni, hogy hármas koalíció lesz-e vagy valamilyen más együttműködési forma, választás előtti vagy választás utáni. A legfontosabb, hogy megmutassuk, együtt tudunk működni” – nyilatkozta akkor a Sme napilappal készült interjújában Kiska pártjának egyik vezéregyénisége, a Matovičtól átpártolt Veronika Remišová.

Már ekkor is úgy tűnt, a progresszívoknak sokkal fontosabb a hármas koalíció, s hogy Kiskáék a választási együttműködésről való megegyezést elodázzák. Kérdés, hogy viselkednek majd ezután, hogy gyakorlatilag – legalábbis a preferenciák tekintetében – átvették az ellenzéken belül a vezetést.

Truban mariskája ártott a progresszívoknak

A PS/Együtt koalíció vezetője, Michal Truban drogügye miatt a második legerősebb párt pozíciójából a negyedik helyre esett vissza a felmérésben. Ján Baránek, a Polis ügynökség igazgatója szerint azoknak a videóknak a megjelenése után, amelyekben Truban a diákok előtt elismeri, hogy drogozott, várható volt ez a fejlődés. Az elemző szerint ezek az értesülések minden bizonnyal ártottak a koalíciónak. Átléptek ugyanis egy határt, amit az emberek már nem voltak képesek megemészteni. Azt azonban nem mondhatni, hogy a koalíció veszélyben lenne emiatt, és gondja lenne a 7 százalékos küszöb átlépésével - írja a Pravda napilap.

Baránek szerint az, hogy Kiska pártja megelőzte a PS/Együttet, egyáltalán nem meglepő. A progresszívok támogatottságának csökkenése és Kiska pártjának növekedése már szeptemberben látható volt. Az azonban ebből nem állapítható meg egyértelműen, hogy a progresszívok szavazói egy az egyben átpártoltak volna Kiskához. Kiska inkább a bizonytalan szavazók közül szerzett újabb támogatókat magának, véli az elemző.

Mindig kell egy „üdvöske”

Szinte vasszabály, hogy minden parlamenti választáskor megjelenik egy új „üdvöske”, akinek remek jövőt jósolnak. Egy kicsit sütkérezik a média melegében, építgeti az új, még el nem koptatott pártja imázsát, amelyet a friss szelek fújtak a politikába, s már-már úgy tűnik, talán alapvető módon bele is szól a politikai történésekbe. A választás után azonban általában szétpukkan ez a buborék, s jöhet a kegyetlen kijózanodás.

Ezúttal a PS/Együtt tölti be ezt a szerepet, de emlékezzünk csak Procházkára és Sieť/Háló nevű pártjára. Bár a felmérések akkor is utaltak arra, hogy a pártban nincs annyi, hogy kétszámjegyű eredményt érjen el, de ezeket a legtöbben inkább "rosszindulatú méréseknek" tartotta. S noha Procházka rendkívül népiesnek igyekezett látszani, az emberek átláttak rajta, érezték, hogy ez csak álca, amely mögött egy technokrata rejtőzik. És a Sieť/Háló éppen, hogy csak bejutott a parlamentbe, ma meg már szinte senki sem emlékszik a nevére, írja a Pravda.

A progresszívok eddig azt gondolták, hogy irreális ajánlatokat tehetnek Kiskának, ezentúl azonban a volt elnök fogja osztani a lapokat, mivel sokkal nagyobb esélye van a nem baloldali, főleg vidéki választók megszólítására, ami ugye, a PS/Együtt számára ismeretlen terület. Megfordult tehát a lapjárás.

Hangosan kimondani most, amikor a progresszívok olyan trendik, hogy az ún. városi liberálisokból, a körülöttük folyó mediális ricsaj ellenére, nincs annyi, hogy komolyan beleszólhatnának a kártyák keverésébe, egyenesen eretnekség. De a politikai realista számára nem meglepő, hogy a PS/Együtt növekedési szakasza után, zuhanás következett. Truban drogügye után nem is lehetett nagyon mást várni. Ráadásul enélkül is bekövetkezett volna a progresszívok szavazatainak a csökkenése, mert Truban egyszerűen nem eléggé népi vezető ahhoz, hogy képes legyen a szélesebb néprétegeket megszólítani, ugyanúgy, mint ahogyan Miroslav Beblavý sem az, akinek az ambíciói nagyobbak a valós politikai teljesítményénél, vélekedik a Pravda.

0 HOZZÁSZÓLÁS