HIRDETÉS

Kisebbek lehetnek a madarak a felmelegedés miatt

hirek.sk 2018. január 31., 09:54
SYDNEY. Ausztrál tudósok szerint a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt csökkenhet egyes madarak testnagysága.

A The Auk: Ornithological Advances folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, hogy a rendkívüli meleg komolyabb hatással lehet a madarak testméretére, mint a nagy hideg.   

Az ausztrál kutatók Ausztrália- és Új-Zéland-szerte 30 helyről egyenként negyven házi verebet gyűjtöttek be. Megfigyeléseik szerint a verebek teste kisebb volt ott, ahol tikkasztóak voltak a nyarak, mint ott, ahol rendkívül hideg volt a tél.   

A melegebb helyeken felnőtt madarak testmérete akkor is kisebb volt, ha a telek is különösen hidegek voltak élőhelyükön.   

"Ez valószínűleg egy alkalmazkodási válasz lehet, lehetővé teszi, hogy az állatok jobban el tudják viselni a megváltozott körülményeket" - jelentette ki Simon Griffith, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.   

Samuel Andrew, a kutatás vezetője hozzátette: amennyiben a madarak méretének csökkenése fontos része a melegebb klímához való alkalmazkodásnak, akkor azok a madarak, amelyeknek testmérete nem változik a hőmérséklet-emelkedésre válaszolva, a legsérülékenyebb fajok közé kerülhetnek.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS