2018. április 8., 23:27

A Fidesz-KDNP nagy fölénnyel nyerte a magyar választásokat

A szavazatok  98,5 százalékának összesítése után  a kormánypártok mandátumainak száma  túllépte a kétharmados többséget. Hogy sikerül-e megtartani a kétharmados többséget az Országgyűlésben, csak az összes szavazatok átszámolásakor fog kiderülni.  

parlamenti patkó
Médialapozó

EREDMÉNYEK (országos lista, 96,87 százalékos feldolgozottság):

Fidesz-KDNP: 2 431 982 szavazat, 48.08 %
Jobbik: 997 836 szavazat, 19.73 %
MSZP-Párbeszéd: 628 443 szavazat, 12.42 %
LMP: 351 771 szavazat, 6.95 %
DK: 284 062 szavazat, 5.62 %
Együtt: 144 306 szavazat, 2.85 %

A kétharmados győzelemhez legkevesebb 133 képviselői mandátum szükséges. Az adatok 98,5 százalékos feldolgozottságánál éppen ennyi képviselője van a Fidesz-KDNP-nek.

Orbán Viktor és Semjén Zsolt
Fotó:  MTI
Orbán Viktor és Semjén Zsolt

Orbánék elsöprő győzelmet arattak
Győztünk! Magyarország nagy győzelmet aratott! (...) Most kell szerénynek lenni, mert most van mire. A magas részvétel minden kétséget zárójelbe tesz

– mondta győzelmi beszédében Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök köszönetet mondott többek között a külhoni magyaroknak, akik „segítettek megvédeni az anyaországot."

„Nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk. Lehetőséget teremtettünk magunknak arra, hogy megvédhessük Magyarországot” – tette hozzá Orbán Viktor, aki a miniszterelnök-jelöltek közül elsőként - nem sokkal fél tizenkettő után - értékelte a választási eredményeket.

AZ EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETEK EREDMÉNYEI:

Fotó:  MTI

Vona Gábor benyújtja lemondását

Célunkat, a kormányváltást, nem sikerült elérni - közölte a választások éjszakán tartott sajtótájékoztatóján a Jobbik elnöke, aki elismerte, hogy a Fidesz-KDNP nyerte a 2018 országgyűlési választásokat.

Azt ígértem korábban, ha nem a Jobbik nyeri a választásokat, akkor benyújtom a lemondásomat. Mivel szavatartó ember vagyok, ezt most megteszem

- tette hozzá Vona.

A pártelnök szerint a Jobbik továbbra is stabilan a legerősebb ellenzéki párt. "Egyetlen egy párt maradt állva az ellenzéki oldalon" – utalt a Jobbik eredményére.

 

 Szél Bernadett szerint nem az LMP programján kell változtatni

A kormányváltás nem sikerült, ez azonban nem jelenti azt, hogy feladjuk a küzdelmet - mondta hétfő, kora hajnali sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint pártjának nem a programján kell változtatnia, hanem azon, ahogyan közvetítik azt a választók felé. 

Hiába értünk el jobb eredményt, mint négy éve

- fogalmazott, hozzátéve: most kétszer olyan keményen kell küzdeni Magyarországért, mint eddig. Hadházy Ákos társelnök a tájékoztatón bejelentette lemondását a társelnöki posztról.  

Karácsony Gergely újjáépítené a magyar baloldalt

 Az alapjairól újjá kell építeni a magyar baloldalt - mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a két párt újbudai eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely a vasárnapi országgyűlési választást követően, már hétfőn hajnalban, nem sokkal éjfél után azt mondta: abban bizakodtak, hogy a magas részvétel a változást akaró polgárokat erősíti, a végeredményt látva azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak a változást akarók, hanem a kormányt támogatók is nagyobb arányban szavaztak, mint ahogyan azt néhány héttel ezelőtt gondolták. Kijelentette: nyilvánvaló, hogy az eredmény messze elmarad attól, amiben hittek és amiért dolgoztak.

A választási eredmény tanulságának azt tartotta, hogy a magyar balközép, baloldali demokratikus politikát az alapjairól kell újjáépíteni.

parlamenti patkó
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.