2018. november 28., 10:39

Két egykori külügyminiszter száll versenybe a grúz államfői tisztségért

Megkezdődött szerdán a georgiai elnökválasztás második fordulója, amelyben két egykori külügyminiszter száll versenybe az államfői tisztségért.

Georgia
Fotó: Wikimedia

Az első fordulót egy hónappal ezelőtt tartották. A második fordulóba bejutott Szalome Zurabisvili, akit a Georgiai Álom párt támogat és Grigol Vasadze, aki az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is magában foglaló ellenzéki koalíció jelöltje. Az egy hónappal ezelőtti első fordulójában Zurabisvili a szavazatok 39 százalékát gyűjtötte be, míg ellenfele 38 százalékát.

A 66 éves Zurabisvili Franciaországban született georgiai politikai migránsok családjában, jó nevű franciaországi és egyesült államokbeli iskolákban tanult.

Később nagykövetként Párizsban szolgálta anyaországát, majd külügyminiszter lett 2004-ben. A következő évben menesztették őt. Sokan gyanakvással tekintenek a politikus asszony külföldi hátterére, és bírálják azért a kijelentéséért, hogy 2008-ban Georgia kezdett háborút Oroszország ellen. Ellenfelei oroszbarát jelöltnek tekintik, amit ő és pártja határozottan tagad. Zurabisvili érvelése szerint külföldi kötődése nagyon is alkalmassá teszi arra, hogy államfője legyen Georgiának, amely szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszik az Európai Unióval.

A hatvanéves Grigol Vasadze 2008-2012 között volt külügyminiszter.

Arra törekedett, hogy Georgia békés eszközökkel ismét fennhatósága alá vonja Abházia és Dél-Oszétia szakadár területeket. Az ország egy évtizede mindkét terület felett elvesztette ellenőrzését, amikor Miheil Szaakasvili akkori elnök fegyverrel kísérelte meg a Moszkva által támogatott szeparatista Abházia és Dél-Oszétia fölötti ellenőrzés visszaszerzését, és emiatt fegyveres konfliktus robbant ki Oroszországgal. A háborút öt nap alatt elvesztette Georgia. Vasadze úgy nyilatkozott, hogy Georgia már sok birodalmat túlélt és végső soron a jelenlegi „orosz birodalmat” is túléli. Azt is kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén kegyelemben részesíti Miheil Szaakasvili volt államfőt, akit két évvel ezelőtt megfosztottak állampolgárságától, és távollétében hatalommal való visszaélés vádjával elítélték.

A négymillió lakosú kaukázusi köztársaságban átmenet zajlik egy parlamenti köztársasági rendszer kiépítése felé.

Az államfő jogköreit jelentősen megnyirbálták azt követően, hogy Bidzina Ivanisvili milliárdos lett az ország legbefolyásosabb politikusa. A megválasztandó elnök majdani hatéves mandátumának lejártát követően az elkövetkezendő államfőket már nem közvetlenül, hanem a parlamentben fogják megválasztani.

Annak ellenére, hogy a mostani választás nélkülözi a korábbiak fontosságát, a Georgiai Álom számára mégis döntő jelentőséggel bír. A pártot Ivanisvili irányítja, aki Oroszországban alapozta meg vagyonát. A politikus azóta uralja az ország politikai színpadát, hogy pártja a 2012-es választáson legyőzte az egykori georgiai elnök, Miheil Szaakasvili vezette Egyesült Nemzeti Mozgalmat. Ivanisvili 2012-2013-ban kormányfő is volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.