Keresztutat szenteltek Esterházy emlékére Alsóbodokon

hirek.sk 2012. szeptember 23., 15:28
ALSÓBODOK. Keresztutat szenteltek gróf Esterházy János emlékére a zoboralji Alsóbodokon pénteken délután. A hűség keresztútjának 14 állomása a mártírpolitikus életének utolsó 14 évét örökíti meg.

Az alsóbodoki kálvária létrehozásának ötlete akkor bontakozott ki, amikor a hatóságok elutasították az egyetlen zoboralji magyar középiskola alapítójának kérelmét, hogy az iskola felvehesse Esterházy János nevét. Paulisz Boldizsár ekkor döntötte el, hogy magánterületén zarándokhelyet hoz létre. Nyáron egy alkotótábor keretében 14 hazai és külföldi fafaragó dolgozott a keresztút egyes állomásain. Az akácfából kifaragott oszlopokat sziklába ágyazták.

"Itt a gyökerek példája. Esterházy János megállta a helyét ott, ahol született. Én minden magyarnak azt üzenném, hogy maradjon meg ott, ahol született és ott tartsa meg, őrizze meg magyarságát" - mondta a Hírek.sk-nak Paulisz Boldizsár, az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola alapítója.

A stációkat, melyek a mártírpolitikus ártatlanul elszenvedett börtönbüntetését, meghurcolását elevenítik fel, Ïurèo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke áldotta meg. A keresztút egyes állomásait Hajtman Béla, az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola igazgatója mutatta be az egybegyűlteknek köztük több neves vendégnek.

"Minden tekintetben példát mutathat számunkra, de nemcsak számunkra. Meg kellene ismerni a szlovák népnek, a környező népeknek is az ő életének igazi tartalmát. Mert számunkra különlegesen fontos, hogy ő ennyire kiállt magyarsága mellett" - mondta Balogh Csaba Magyarország szlovákiai nagykövete hozzátéve: Esterházy személyes életére leginkább az a mély hit, az a mély emberség volt jellemző, amivel életútja legnehezebb szakaszát végigjárta és vállalta az a szerepet, amit a történelem rámért.

A keresztút létrehozóinak nem titkolt szándéka, hogy minél többen ellátogassanak Alsóbodokra és az egyes stációkon keresztül megismerjék Esterházy János kálváriáját. Ladányi Lajos, a Zoboralji Kulturális és Információs Központ igazgatója portálunknak elmondta: a keresztutat népszerűsíteni kell, hogy akár csoportosan is látogassák. A kálvária Esterházy János szenvedéseit mutatja be és ez tanulságul szolgálhat diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

A mártírhalált halt gróf lánya, Esterházy-Malfatti Alice levélben üdvözölte a zoboraljai magyarságot. Az ünnepségen felolvasták Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnökének gondolatait is, valamint Molnár Imre történész levelét. Molnár kutatásainak köszönhető az az imafüzet, melybe Esterházy saját börtönkálváriájának egyes állomásait maga jegyezte be.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS