HIRDETÉS

Katonai parádéval emlékeztek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulójára

hirek.sk 2018. február 02., 13:25
VOLGOGRÁD. A legkorszerűbb és a korabeli orosz haditechnikát is felvonultató katonai parádéval emlékeztek meg pénteken Volgográdban a második világháború menetét megfordító sztálingrádi szovjet győzelem 75. évfordulójáról.

A Sztálingrádról a hatvanas évek elején Volgográdra átnevezett város központjában megrendezett parádén 75 páncélos, 50 repülőgép és 1500 katona vonult fel. A megemlékezéseken Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vesz.   

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az oroszok 55 százaléka a sztálingrádi győzelmet tartja a második világháború menetét eldöntő legfontosabb eseménynek.   

A jubileum alkalmából az orosz városokban a csata képét fogják kivetíteni A győzelem digitális égboltja elnevezésű országos "flashmob" (villámcsődület) keretében. Az évfordulóra az orosz posta bélyeget adott ki.  

Az iskolákban az Oroszországi Hadtörténeti Közösség, valamint a szövetségi és helyi múzeumok munkatársai a nap folyamán a bátorságról tartanak órákat. Az orosz védelmi minisztérium pénteken korabeli dokumentumokat jelentetett meg honlapján, köztük Konsztantyin Rokosszovszkij vezérezredesnek, a doni front parancsnokának a szovjet vezérkarhoz írt jelentését Friedrich Paulus tábornagynak, a 6. német hadsereg parancsnokának foglyul ejtéséről.   

Putyin tavaly február 20-án adott ki rendeletet a sztálingrádi győzelem 75. évfordulójának megünnepléséről. Az 1942. július 17. és 1943. február 2. között vívott ütközetben a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint a náci Németországnak és szövetségeseinek vesztesége halottakban, sebesültekben és hadifoglyokban 1,5 millió volt, a Vörös Hadsereg vesztesége 1,2 millióra rúgott.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS