2019. július 17., 10:28

Kárpát-medencei körkép a MartFeszten - VIDEÓ

A nemrég véget ért MartFeszten visszatérő téma a Kárpát-medence jelene és jövője. A témával kapcsolatban zajlott egy fórum, melynek résztvevői Kárpát-medencei politikusok és ifjúsági szervezetek képviselői voltak. A beszélgetés résztvevői összevetették a közélet és a politika helyzetét az egyes elcsatolt területeken. A fórumot a Ma7 médiacsalád főszerkesztője, Molnár Judit vezette.

Nemzetpolitikai fórum a Martfeszten - VIDEÓ
Fotó: ma7

A Magyarországtól elcsatolt területeken jelentős számú magyar ember él, akiknek a helyzete az adott ország politikai széljárásától függően alakul, így jelentős eltérések tapasztalhatóak abban, hol milyen szabadon élhetik meg nemzeti hovatartozásukat az ott élő magyarok.

A legkritikusabb helyzet jelenleg a Kárpátalján élő magyarság esetébe tapasztalható, ahol a közösségi jogok jelentős visszafejlődésének lehetünk tanúi. A legbizakodóbbak jelenleg a vajdasági magyarok, hiszen az Európai Unióba igyekvő Szerbia vezetése jelentős gesztusokat igyekszik tenni az ott élő nemzeti kisebbségek irányába, hogy ezzel biztosítsa Magyarország támogatását a csatlakozási folyamat során.

Hasonló tapasztalatai voltak az erdélyi és a felvidéki magyaroknak is a csatlakozás előtti időszakban, azonban a csatlakozás magvalósulása után az egyes országok nacionalista fordulatot vettek és a korábban megadott jogok területén igyekeznek egyfajta visszarendezést megvalósítani.

Az ilyen és hasonló folyamatokat elemezték a Kárpát.medencei körkép elnevezésű fórum beszélgetőpartnerei a MartFeszten.

Nézze velünk!

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.