2019. március 13., 16:14

Kažimír a napokban lemond a parlamenti képviselői mandátumáról

Peter Kažimír teljesen abba szeretné hagyni a politizálást. Miután megegyezett Peter Pellegrini kormányfővel és Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével, bejelenti a pénzügyminiszteri posztból való távozásának az időpontját, majd ezután befejezi a tevékenységét a Smer-SD pártban is.

Peter Kažimír
Fotó: TASR

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatójaként Jozef Makúch leköszönő igazgató munkáját folytatná, szeretné, ha az NBS-re továbbra is modern intézetként tekintenének, amely a pénzügyi technológiák terén jelentkező kihívásokra is reagálni tud. Kažimír saját elmondása szerint jó állapotban hagyja ott a pénzügyi szférát.

Kažimír jelezte, hogy a napokban lemond a parlamenti képviselői mandátumáról.

A gazdasági fejlődéssel kapcsolatban elmondta, hogy bonyolult időszak ez a mostani. „Minden előrejelzés azt mutatja, hogy lassul a gazdasági növekedés. Nem kell azonban pánikba esni, egyáltalán nem az a helyzet, mint 2008-ban volt" – hangsúlyozta Kažimír, aki szerint a monetáris unió és a szlovák nemzeti intézmények is fel vannak készülve az esetleges gazdasági kilengésekre. „Szlovákia még mindig azok közé az országok közé tartozik, amelyeknek a legerősebb gazdasági növekedést jósolják. A munkapiac történelmi csúcsokat döntöget, jelenleg ott tartunk, hogy a gazdasági ciklus éppen megfordulóban van" – mondta Kažimír. Hozzáteszi: fontos szerepet fog még játszani a brexit és a kereskedelmi háborúk alakulása is.

Kažimír szerint az ország pénzügyei jelenleg rendben vannak.

A jóváhagyott költségvetés kiegyensúlyozott gazdálkodással számol, a tavalyi év számai is jobbak lehetnek a vártnál. „Jobbak lesznek a vártnál és a költségvetési törvényben foglaltaknál is. Egyelőre minden afelé halad, hogy 2019-ben Szlovákia történelmében először nulla százalékos veszteséggel gazdálkodjunk" – jelentette ki Kažimír.

Több koalíciós párt saját tervezetet készít. Az SNS például egyes adófajták nagyságát csökkentené, a Most-Híd pedig az adómentes részt növelné. „Állandó kapcsolatban vagyok Andrej Dankóval, nincsenek személyes konfliktusaink. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy mindketten máshogy képzeljük el az ország vezetését. Szerintem ő is látja, hogy foggal-körömmel védem a jóváhagyott költségvetést" – mondta a leköszönő pénzügyminiszter, aki szerint nem szabadna látványosan belenyúlni az ország bevételeibe. „Ami a következő éveket illeti, a pénzügyi tárca már készített terveket és javaslatokat, amelyeket már a kormányfőnek és az utódomnak fog kellenie felügyelni" – tette hozzá.

Jozef Makúch, az NBS jelenlegi igazgatója szerint a bank jó állapotban van.

„Létrehoztunk és jóváhagytunk egy, a Pénzügyminisztériummal közösen működtetett fejlesztési portált, és olyan megoldásokat találtunk ki, amelyeket a kereskedelmi bankok nem lennének képesek azonnal megvalósítani. Mindent a legmagasabb színvonalon végzünk, a személyzetet is beleértve" – mondta Makúch, aki örül annak, hogy Kažimír veszi át az NBS vezetését. „Véleményem szerint ő igazán jó igazgatójelölt" – jelentette ki Makúch, aki úgy tervezi, hogy az elkövetkező három évben akadémiai közegben fog tevékenykedni.

Megosztás
Címkék