HIRDETÉS

Jolsvai légszennyezettség – Ki a felelős?

hirek.sk 2018. február 05., 16:51
JOLSVA. Szlovákiai viszonylatban a legrosszabb minőségű levegővel a legutóbbi megállapítások szerint Jolsva rendelkezik, pedig ott csak bő 3 ezer lakos él. Jobb helyzetben vannak az olyan nagyvárosok is, mint Besztercebánya vagy Nyitra. A helyi lakosság szerint a jolsvai légszennyezésért az ipari létesítmények felelősek, a helyi magnezitüzem viszont azt állítja, a lakosság tüzel nem megfelelő tüzelőanyaggal.

Azt pontosan senki sem tudja, hogy mi eredményezte az országos viszonylatban legrosszabb mért értékeket. Az embereknek azonban odahaza nem szabadna bármit elégetniük, főleg a műanyagokkal kellene óvatosabban bánniuk – írja a Markíza televízió internetes portálja.

A helyi polgármester úgy véli, a magas légszennyezés több okra vezethető vissza. „Olyan anyagokról van szó, amelyek a háztartások fűtéséből származnak, aztán ott van még az ipar, a közlekedés és a távolabbi behatások. Mindez ludas lehet az ügyben. Elemzést viszont senki sem végez” – állítja Milan Kolesár, Jolsva (Jelšava) polgármestere.

A lakosság egészségügyi problémákra is panaszkodik. A település a gyerekeket és az időseket arra szólította fel, hogy feleslegesen ne tartózkodjanak odakinn.

„Tulajdonképpen arra szólítottak fel minket, hogy tartsunk be bizonyos intézkedéseket a gyerekek egészségének védelmében. Tehát a délelőtti órákban korlátoztuk a gyerekek friss levegőn történő mozgását” – magyarázza a helyi alapiskola igazgatója, Viera Bardoòová.

Mindenki mást tekinti vétkesnek. „A légkört vizsgáló szakemberek szerint és különböző elemzések alapján a légszennyezést a helyi fűtőberendezések okozzák. Lakosaink pedig azt állítják, hogy a közeli, mangnezitet feldolgozó ipari létesítményből származik” – mondta a polgármester.

A Szlovák Magnezit Művek (SMZ) nem ért egyet ezzel az állítással. „A Jolsván kialakult szmoghelyzet nem függ össze a cég működésével. Ezt azzal bizonyíthatjuk, hogy Jolsvára a forgókemencék kéménye gyakorolhat hatást, de azt állandóan monitorozzuk. Meg vagyunk győződve arról, hogy ami Jolsván történik, az a rossz diszperziós feltételek és a rossz helyi fűtés összjátéka, azaz helyben nem környezetkímélő fűtőanyaggal fűtenek” – állítja a Szlovák Magnezit Művek termelési igazgatója, Peter Košinár.

Érdemes megemlíteni, hogy az utóbbi évtizedben a légszennyezettség határértékének túllépését csak a fűtési idényben észlelték, miközben a gyár egész évben egyformán működik.

Forrás: tvnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS