2019. szeptember 18., 15:13

Januártól emelkedik az adóalap adómentes része

Januártól a létminimum 19,2-szereséről a 21-szeresére nő az adóalap adómentes része. A jövedelemadó módosításáról szóló javaslatot Sárközy Irén, Bastrnák Tibor és Bugár Béla, a Most-Híd képviselői terjesztették elő. A jelenlevő 140 képviselőből 122-en támogatták.

euro, pénz
Fotó: Pixabay

Az adócsökkentés a kormány szociális csomagjának része. A módosítás ellen eredménytelenül tiltakoztak az önkormányzatok, azt a javaslatot viszont visszavonta a Most-Híd, hogy 2021-től a létminimum 22,7-szeresére emelkedjen a jövedelem adómentes része.

Az önkormányzatok szerint a változás problémákat fog eredményezni, mivel csökkennek az adóbevételeik.

A beterjesztők indoklása szerint a módosítás célja, hogy javuljon a fizetésből élők életszínvonala.

Az Európai Bizottság jelentése leszögezte, hogy a szlovák költségvetés túlzott mértékben támaszkodik a munkavégzés megadóztatására.

„Míg a jövedelemadók és járulékok uniós szinten a teljes adózás 49,7 százalékát tették ki 2016-ban, Szlovákiában ez 53,9 százalék volt” - figyelmeztettek a Most-Híd képviselői. Az Európai Bizottság külön felhívta a figyelmet az átlagbér alatt kereső szlovákiai munkavállalók magas adó- és járulékterheire.

„A munkavállalók adóterhei még nőttek is az elmúlt években, mivel az adómentes rész lassabban emelkedett, mint a fizetések” - mutattak rá a Most-Híd képviselői.

Megosztás
Címkék