2021. október 20., 15:36

Itthon vagyunk a Felvidéken

Az ország déli részén több száz kilométer hosszan nadrágszíjszerűen elnyúló területen élünk, mi felvidéki magyarok. Szinte közhelynek hat, de attól még igaz: e területi megoszlás miatt szinte alig ismerjük egymást.

Gólyamadár

Pedig minden település önálló, élő egység. Egy falu vagy város történelme, természeti adottságai, az ott élők közösségi tudata gyakran a legerősebb kapocs az ember és a teremtett világ viszonylatában. Gyermekként ivódik belénk a tudat, hogy mások (különbek) vagyunk a szomszéd falu lakóinál, de ez nem feltétlenül ellenségeskedést, viszályt jelent, sokkal inkább hozzájárul az egészséges közösségi tudat megéléséhez. Különbözőségünk legalább annyira meghatároz bennünket, mint azonosságaink.

A Ma7 médiacsalád megalakulása óta is gyakran csodálkozunk rá, mennyi érték gyülemlett fel településeinken s születik naponta. Ezek egy része számszerűsíthető adat, egy része leltárba szedhető érték. Ezek összegyűjtését, rendszerezését szerencsére már elkezdték és feldolgozásuk folyamatosan zajlik.

Most induló Itthon-Otthon sorozatunkkal mi azt vállaltuk, hogy a több forrásból származó adatokat összegyűjtjük és elérhetővé tesszük, hogy elősegítsük egymás megismerését.

E munkában partnereink, a Velemjáró.sk és a Csemadok Művelődési Intézete által összegyűjtött eszközkészlet volt segítségünkre. Ilyen módon szeretnénk felhívni a figyelmet az ő általuk elvégzett munkára és teljesítményre.

Természetesen mi is szerettünk volna hozzájárulni ahhoz, hogy olvasóink a legteljesebb képet kapják a felvidéki településekről. Terveink szerint idővel egész Felvidéket bejárjuk, hogy egy rövid videó segítségével megmutassuk, mi miként láttuk az adott falut, várost. Nem kis vállalás ez, de igyekszünk neki megfelelni. Településtárunkat az érintett településről szóló híranyagaink és fotóink teszik teljessé.

A ma7.sk címlapján hetente egy-egy települést mutatunk be olvasóinknak. Fogadják akkora szeretettel, ahogy mi készítettük. A Felvidéken itthon vagyunk, nekünk ez az otthon.
Megosztás
Címkék