Itt az idő igazat mondani – felmérik a lakosság egészségét

Horváth Szomolai Andrea 2019. július 17., 19:15

Európa Uniós tagállamként az idén Szlovákiában is elvégzik az ötévente esedékes európai lakossági egészségfelmérést. Az Európa Unió valamennyi tagállamában kötelezően bevezetett kérdőív segítségével összehasonlítható adatok nyerhetők a lakosság egészségi állapotáról, az egészséget befolyásoló tényezőkről, az egészségügyi ellátórendszerről és az ezzel kapcsolatos elégedettségről.

Fotó: themedicportal.com

Szlovákia a Statisztikai Hivatalon keresztül kapcsolódik be a 2019. július 1-től- december 31-ig tartó Európai lakossági egészségfelmérésbe (EHIS). A 2019-es felmérésbe 430 szlovákia települést, 8000 háztartást választottak ki, köztük Galánta városát is. A Statisztikai Hivatal levélben értesítette az érintett városok és községek vezetőségét a felmérésről. Felhívják a figyelmet arra, hogy a fentebb feltüntetett időszakban a statisztikai hivatal dolgozója meglátogatja majd a kiválasztott háztartásokat a kérdőív kitöltése érdekében. A hivatal dolgozója köteles magát érvényes igazolvánnyal igazolni, a beszerzett személyes adatok biztonságáért és védelméért a Statisztikai Hivatal vállal felelősséget. Együttműködésre kérik a települések vezetőségét és a lakosságot.

Az European Health Interview Survey a 15 év fölötti, magánháztartásokban élő lakosságot célozza meg, és az alábbi négy modulból áll:

1. az egészségi állapotra vonatkozó kérdések: az egészségi állapot szubjektív érzékelése, krónikus betegségek, korlátozottság a mindennapi tevékenységekben, betegség-specifikus morbiditás, fizikai és érzékszervi funkcionális korlátozottság stb.

2. az egészségügyi ellátás igénybevételére vonatkozó kérdések: hoszpitalizáció, konzultációk, kielégítetlen szükségletek, gyógyszerhasználat, prevenció.

3. az egészségi állapotot meghatározó tényezőkre vonatkozó kérdések: testmagasság és testsúly, gyümölcsfogyasztás, dohányzás, alkoholfogyasztás stb.

4. a társadalmi-gazdasági háttérre vonatkozó kérdések: nem, életkor, a háztartás típusa stb.

Az EHIS felmérésénél az Európa Unió valamennyi tagállamában kötelezően bevezetett kérdőív segítségével összehasonlítható adatok nyerhetők a lakosság egészségi állapotáról, az egészséget befolyásoló tényezőkről, az egészségügyi ellátórendszer igénybevételéről és az ezzel kapcsolatos elégedettségről.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2008-ban sikerrel fogadtatta el azt a keretjogszabályt, amely a tagállamok számára írja elő az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) ötévenkénti végrehajtását. A 2009. évi első felvétel még kísérleti jelleggel készült, önkéntes alapon vettek benne részt a tagállamok. A rendelkezés célja, hogy a felmérés rendszeresen megbízható adatokat szolgáltasson az Európai Unió lakossága körében előforduló egészségproblémák gyakoriságáról, az azokat befolyásoló tényezőkről, valamint az egészségproblémák következtében az egyénre, a családra és a társadalomra nehezedő terhekről.

Az EHIS felmérése alapján 2014-ben az EU felnőtt lakosságának majdnem egyhatoda bizonyult elhízottnak testtömeg-indexe alapján. Az életkor növekedésével nő, az iskolázottsági szint növekedésével pedig csökken az elhízottak aránya.

0 HOZZÁSZÓLÁS