HIRDETÉS

Ismét felszentelték Jászón a magyarok meggyalázott emlékoszlopát

2012. augusztus 22., 08:43
JÁSZÓ. A jászói magyarság megmaradását szimbolizáló, hányatott sorsú jelkép úgy tűnik, végre méltó helyére került. Az emlékoszlopot a Csemadok helyi szervezete állíttatta közadakozásból. Négy év leforgása alatt másodszor szentelték fel, közben egy magánház udvarán is pihent.

A 2009 márciusában leleplezett és felszentelt emlékoszlopot a Csemadok Jászói Alapszervezete állíttatta közadakozásból. Időközben a jászóvári premontrei apátságban vezetőváltás történt. Ezt követően a Csemadok több felszólítást kapott, hogy távolítsa el az emlékoszlopot, mert eltakarja a templom homlokzatát. 2010-ben a kopjafát piros festékkel öntötték le. 2011-ben az új apát már nem engedélyezte, hogy március 15-én a rend tulajdonát képező területen ünnepeljen a gyülekezet. Az oszlopot végül eltávolították eredeti helyéről.

„Annak idején mi az akkori jászóvári apáttal kötöttünk egyezséget, ami természetesen nem kívánt papírt" - mondta Koronczi Gyula, a Csemadok helyi szervezetének elnöke. "Így tehát írásos dokumentum híján kerültünk ebbe a helyzetbe. Soha nem gondoltuk azt, hogy egy valamikori jászóvári apát döntését egy új apát ilyen módon tudja majd semmissé tenni“ - tette hozzá.

Rédli Richárd Imre atyának, a helyi plébánosnak köszönhetően az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint a kiegyezés emlékére állított, megmaradást  jelképező oszlop ma a községi templom előtt, a temetőkertben állhat.

Bartal Károly Tamás nyugalmazott jászóvári premontrei apát a történtekkel összefüggésben rámutatott: ha valaki el akar érni valamit, midig megtalálja a módját. Ha viszont nem akarja, száz érvet talál ellene. „Bárcsak a jó tetteket is ilyen szívósan tudnánk megokolni és megtenni. Változnak az évszakok, változnak az emberek is. Sajnos a magyar ifjak elhagyták a rendet, aztán most már más szelek fújnak. Az hiszem, érti, hogy miről van szó“ - fűzte hozzá.

A nyugalmazott apát ünnepi beszédében azt kérte, értsük meg a meggyalázott, de fölfelé mutató kopjafa üzenetét, mert az jelzi, hogy valahonnan várjuk a segítséget, gondoljuk, hogy valahonnan irányítják az életünket.

A jelenlévők nagy része az emlékoszlop első felszenteléséről sem hiányzott. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő 2009-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökeként vett részt ezen a szertartáson. Úgy véli, az emlékoszlop kálváriája megerősítette a helyi közösséget, mivel volt erejük másodszor is felállítani. „Mindig dolgoznak ellenérdekelt felek, akiket ez esetleg zavarhat. Mi ezt nem azért állítjuk, hogy másokat bosszantsunk, zavarjunk. Hanem mutassuk meg, hogy itt vagyunk, valami jelet adjunk magunkról, valami jelet adjunk a világba“. 

A jászóvári apátság kertjében már nyoma sincs az egykori emlékhelynek. Az oszlopra kiöntött vörös festéket beitta a föld. Csak reménykedhetünk, hogy új helyén békén hagyják azt a "jelet", amellyel a helyi magyar közösség ad magáról hírt a világnak.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

 


Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS