Idén is beragyogja a Felvidéket a béke lángja

hirek.sk 2014. december 22., 12:14
DUNASZERDAHELY. December 24-én véget ér a Betlehemi Láng idei, több mint hetven települést érintő körútja a Felvidéken. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából immár 23. éve fogadhatják otthonaikba családjaink a béke lángját.

A Cserkészszövetség küldöttsége a lángot december 13-án vette át a bécsi Gustav Adolf- templomban. Az ünnepség után a béke és összetartozás lángja idén először Félbe, Dunaszerdahelyre, Érsekújvárba, Udvardra és Kürtre, majd a hét folyamán még közel ötven további településre jutott el Egyházfától Szepsiig.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, amelynek jelképe a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta az osztrák cserkészek minden évben elhozzák a lángot Bécsbe, amely onnan a világ legkülönbözőbb pontjaira jut el. A Betlehemi Láng a béke szimbóluma, amely karácsonykor több ezer otthonban ragyog a világon.

A békeláng dél-szlovákiai útját a lang.szmcs.sk honlapon követhetik figyelemmel, a Facebook-oldalon (facebook.com/betlehemilang) pedig az egyes települések lángátadóiról is találnak fotókat.  

„A lángnak, csakúgy, mint a lánghordásnak, mély szimbolikája van, és megtisztelő, hogy pont mi, cserkészek lehetünk a béke és összetartás hírnökei. A fiatalokat az elfogadásra és egymás iránti szeretetre neveljük, és ugyanezt az eszmét hirdeti a békeláng továbbadása is“ – mondta Kovács Tamás, az SZMCS lángkoordinátora. A Betlehemi Láng megtanít arra, hogy a békét, ahogy a lángot is, embertől emberig kell továbbadni. A láng a karácsony szellemiségét szimbolizálja. Mutatja az utat nekünk, ahogy a csillag mutatta a pásztoroknak Jézus születésekor. Óvni, táplálni kell, hogy ne aludjon ki, ahogy a békét és a szeretetet is az emberi szívekben. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség így kíván mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

0 HOZZÁSZÓLÁS