Holnaptól változik a gyógyszertárak nyitvatartási ideje, a gyógyszerészek tiltakoznak

Bíró Éva 2018. június 14., 15:01

A törvény, amely az új gyógyszertári ügyeletet szabályozza, holnaptól, azaz június 15-én lép életbe. A módosított jogszabály 22 óra 30 percig teszi kötelezővé az ügyeletet. A változás annak köszönhető, hogy az orvosi elsősegély-ügyeletet 22 óráig lehet majd felkeresni, így az ott felírt gyógyszer kiváltására a betegnek még marad ideje. A gyógyszertárak eddig este kilencig voltak nyitva.

"Az éjszakai gyógyszertári ügyeletet már több éve eltörölték, mert elsősorban nem sürgősségi célokra használták az emberek. Amikor még egész éjjel volt ügyelet, nagyrészt olyanok jöttek, akik nem tudtak aludni, itt-ott drogosok is megjelentek, vagy olyanok, akik csak arra jártak. Amióta rövidült az ügyelet ideje, az emberek tudatosabbak lettek. El tudják dönteni este nyolcig, hogy szükségük van-e valamire" – tájékoztatott Čendula Darina, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara dunaszerdahelyi regionális elnöke.

A gyógyszerészek nem helyeslik a nyitvatartás meghosszabbítását.

Döntő többségük szerint ezt a törvényt túl gyorsan ültették át a gyakorlatba, az ehhez szükséges széleskörű szakmai konzultáció nélkül.

"A hosszabb nyitvatartás több munkaidőt jelent, aminek anyagi vonzata van. Mindezt az esetleges pluszbevételből kell finanszírozni, ami minimális. Az orvosok esetében ezért fizet a biztosító, a gyógyszerészeknek viszont nem. Mindenkinek tudtára kell adni, hogy mi is szakszerű munkát végzünk, amiért fizetség jár. A változtatás a szakképzett munkaerő bebiztosítását is maga után vonja, holott a legtöbb patikában csak egy-két, esetleg a nagyobbakban három-négy ilyen ember dolgozik. Nehéz lesz tehát beosztani a munkaerőt, az ügyeleteket" – mondta a regionális elnök.

Čendula Darina hozzátette, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara állásfoglalásban hívta fel a figyelmet a jogszabály hiányosságaira, amely nincs összhangban néhány más törvénnyel, és bizonyos értelemben diszkriminálja a gyógyszerészeket mint vállalkozókat.

A legnagyobb gond a bevásárlóközpontokban található gyógyszertárakkal van. Ezek a központok csak este 8-ig, 9-ig, esetleg 10-ig vannak nyitva. 

Az ottani patikák sok esetben nem rendelkeznek kiadóablakkal, és sok helyen ezeket a gyógyszertárakat nem lehet zárás után megközelíteni.

Orvosi elsősegély-szolgálat csak este tízig

Július 1-től változik a törvény, az orvosi elsősegély csak 22 óráig lesz, utána ezt a feladatot a sürgősségi betegellátás fogja biztosítani. Az intézkedéssel az egészségügyi szaktárca hatékonyabbá szeretné tenni az elsősegély-szolgálat működését.

Egy országos statisztika szerint a sürgősségi betegellátás 66%-a nem a sürgős esetekkel foglalkozik. Egy másik felmérés szerint az orvosi ügyeletre este 10, illetve éjfél után már nagyon kevés olyan beteg érkezett, akit érdemben el tudtak látni. A minisztérium ezekre a tényekre hivatkozva az ügyeletet 22 óráig rövidítette le.

„A betegek meg fogják szokni a változást”

Halász Ildikó körzeti orvos 34 éve szolgál az elsősegély-ügyeleten. A minisztérium döntésével teljes mértékben egyetért, és üdvözli azt. "Este 10 óra után valóban kevesen érkeznek az elsősegélyre. Éjféltől reggelig általában 3-5 beteg fordult hozzánk. A sokéves tapasztalatom továbbá azt mondatja, hogy számtalan beteg visszaélt az elsősegély-szolgálattal. Banális dolgokkal érkeztek a készültségre. Több esetben előfordult, hogy két-három hete húzódó panaszokkal fordultak hozzánk. Az elsősegély-szolgálat azonban nem ezt a célt szolgálja" – hangsúlyozta.

A körzeti orvos hozzátette, a betegek meg fogják szokni a változást. Akkut probléma esetén pedig a gyorsmentőt lehet hívni. A lényeg, hogy mindenkit ellátnak. Az orvosok leterheltsége pedig csökkeni fog.

"Az elsősegély-ügyeleten szolgáló orvos gyakran 34 órát is dolgozott. A 24 órás szolgálat után mi nem mehettünk haza pihenni, hanem folytattuk a rendelést a rendelőinkben. Ez nagyon megterhelő volt, a munkánk viszont komoly felelősséggel jár" – tette hozzá a körzeti orvos.

A kórházszövetség nem örül a változtatásoknak

A dunaszerdahelyi kórházban az orvosi elsősegélyt július 1-től a minisztérium által kiírt pályázaton nyertes, a körzeti orvosok által alapított nonprofit szervezet biztosítja majd.

"Ez azt jelenti, hogy egy körzeti orvos látja majd el a betegeket. Azokat az eseteket pedig, amelyeket nem tud ellátni, továbbküldi a kórház sürgősségi ügyeletére. Nem lehet még tudni, hogy a sürgősségi betegellátáson a változások miatt mennyivel lesz több a beteg. Ezt nagyban befolyásolják a páciensek is, mégpedig azzal, hogy milyen panaszokkal keresik fel a sürgősségi betegellátást. Ez utóbbi csak sürgős esetekre való. Ilyennek számít a közvetett vagy közvetlen életveszély, vagy ha valaki sürgős orvosi ellátásra szorul. Bármilyen krónikus panasszal, vagy olyannal, ami nem jár közvetlen életveszéllyel, legjobb, ha valaki a körzeti orvosát vagy egy specialistát keres fel" –mondta Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház és rendelőintézet igazgatónője.

A kórházszövetség tiltakozott a változások ellen, mert szerintük az plusz terhet fog róni a kórházakban a sürgősségi betegellátásra. Hogy ez milyen mértékű lesz, csak július 1-je után derül ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS